ARF_0480_cover
KULTURA · art

Švajcarci David Laufer i Jan Eugster, idejni tvorci i osnivači galerije Laufer || Eugster Belgrade, ljubitelji su umetnosti koji istražuju Beograd. Ili, bolje rečeno – ljubitelji su Beograda koji istražuju umetnost. Duge priče stoje iza obojice, ali zapravo je reč o tome da vole i veruju u Beograd (i to ne samo zato što su vremenski uslovi bolji nego u Švajcarskoj). Po njihovom mišljenju, Beograd je jedna od poslednjih velikih evropskih metropola gde su pomaci još uvek mogući, gde nije previše skupo, nije prevelika gužva, i gde građani žude za novim stvarima.

Foto: Andrija Rančić

Ukratko – ovaj grad je mesto gde još uvek možete da iskusite izvesnu dozu slobode. Takođe, obojica veoma vole beogradsku kulturnu scenu. Ona je uvek najzanimljiviji deo svakog društva; onog gde možeš da upoznaš najotvorenije, najtolerantnije, najoštroumnije i najzanimljivije ljude.

Beogradski Čelsi

Laufer i Eugster imali su sreću da upoznaju izuzetne umetnike iz ovog regiona, te su organizovali dve veoma uspešne izložbe savremene umetnosti u švajcarskoj rezidenciji na Senjaku 2015. i 2016. godine. A onda su osetili da im je potreban permanentan prostor kako bi ostvarili svoje ambicije. Želeli su da publika iskusi umetnost u novom, ekskluzivnom, preciznijem kontekstu, pa je tako došlo do osnivanja Laufer || Eugster Belgrade galerije savremene umetnosti.

Pronašli su mesto koje je dovoljno prostrano za izlaganje velikih formata, i dovoljno blizu centra grada. Onda su u saradnji s beogradskim arhitektom Nemanjom Zimonjićem osmislili osnovu projekta. Nemanja, koji predaje na ciriškom ETH, zajedno sa saradnicima iz TEN Zurich (arhitektonske asocijacije sa sedištem u Cirihu) došao je do fenomenalnih zamisli, kojima sada i vi kao posetioci galerije možete da budete svedoci.

Model galerijskog prostora je na tragu njujorškog stila preuređivanja industrijskih lokacija, te tako nudi veliku površinu za izlaganje, dok je dekor neutralan i intervencije minimalne, s idejom da umetnost bude ta koja priča, a ne zidovi. Dominira estetika magacina, koja kombinuje jednostavnu spoljašnjost s atraktivnim galerijskim prostorom koji je unutra. Uostalom, kada je Gagosian preselio svoju prvu galeriju u Čelsi, svi su bili šokirani. Danas, Čelsi je toliko skup da samo najeminentnije galerije mogu da priušte sebi da tu ostanu. Zato je Davidu Lauferu i Janu Eugsteru drago što se njihova galerija nalazi u delu Beograda koji se razvija u kvart kulture.

Podrška umetnicima

Kao što znamo, umetnici u Srbiji imaju veoma malo podrške. S jedne strane ne može se sve ni očekivati samo od države, a opet, s druge strane, umetnost ne bi trebalo da bude zloupotrebljena da bi se dobijali politički poeni. Sigurno je da bi bilo sjajno kada bi predivni Muzej savremene umetnosti radio i dovodio u Beograd strane umetnike s idejom ostvarivanja kulturne razmene. To je ono što nedostaje! Ali galerija Laufer || Eugster Belgrade funkcioniše na jedan sasvim drugi način.

Oni smatraju da radovi mladih umetnika s kojima sarađuju treba da budu kupljeni po fer cenama. Žele da pomognu u razvijanju pravog, realnog, konkurentnog umetničkog tržišta, onog od kog svi imaju koristi: i umetnici i kupci i galeristi. Mladi umetnici iz regiona veoma su interesantni u kontekstu tema koje istražuju, i medija pomoću kojih se izražavaju. Dani, meseci, godine koje ovi umetnici ulažu u kulturno prevođenje našeg vremena – to je pravo živo nasleđe kulture zemlje, folklor sutrašnjice, ono što ostaje.

Investirajte!

Iako je Beograd i dalje veoma neistražen kad se posmatra iz perspektive vizuelne umetnosti, neki od najznačajnijih savremenih umetnika dolaze upravo s ovih prostora. Zbog toga galerija Laufer || Eugster Belgrade planira da pozicionira Beograd i region na mapi savremene umetnosti. Oni žele da učestvuju u izgradnji karijera izuzetno nadarenih regionalnih umetnika. To je razlog zbog koga su kreirali prostor za samostalne izložbe, s idejom da se fokusiraju na celokupno umetničko stvaralaštvo autora. Planiraju da uspostave dugoročne saradnje sa stranim galerijama i institucijama, kako bi ovim umetnicima doneli zasluženo priznanje i na međunarodnom umetničkom tržištu. Tako da, ako ste mudri, bolje kupite njihova dela sada.

Radovi Dragana Bibina biće prikazani u ovom prostoru od 22. juna. Dragan je jedan neverovatno nadaren slikar iz Novog Sada. Njegovi pretežno veliki formati, rađeni tehnikom ulje na platnu, slikani su veštinom slikara iz 19. veka, ali istražuju današnje teme.

Kako su gospoda Laufer i Eugster uvek zainteresovani za umetnost, ukoliko neki autor želi da stupi u kontakt s njima, najbolje je da svoj CV i portfolio u PDF formatu pošalje na: mail@laufer-eugster.net.

Lemon Berry Lemon Berry Studio: Otkrijte kreativnost u sebi octopus-otto-and-victoria-steampunk-illustrations-brian-kesinger-1-59438b4ae1946__880 Maštoviti crteži neočekivanog prijateljstva Mangelos logo coer Finalisti Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ u galeriji Remont Povratak u sadasnjost Izložba „Povratak u sadašnjost“ u Umetničkom prostoru U10 · · · ·