Indoor Tropical Island
PULS GRADA · destinacija

Zamislite čitav dan brčkanja u moru, izležavanja ispod palme, i osećaj kako stopala tonu u topao pesak… Onda se, nakon ovakve idile, presvučete, pokupite stvari u ceger, prođete kroz dugačak hodnik, otvorite vrata i nađete se na ulici. Šta?! Da, da, dobro ste pročitali – prava morska idila usred gradskog betona postoji, jer laž je nekada jednostavno bolja od istine.

Sećate se Formanovog filma Truman show u kome Džim Keri igra prosečnog lika koji shvata da je od rođenja rijaliti zvezda u seriji koja prati njegov život. Prelomni trenutek nastaje kada ploveći na brodiću rascepa lažno nebo, i tada uvidi da živi u iskonstruisanom gradu, u scenografiji velikog studija. E pa nešto slično, doduše svojevoljno, možete i sami iskusiti.

Naime, u nemačkoj pokrajini Brandenburg, na oko 50 kilometara od Berlina, postoji najveća plaža na svetu, ali u zatvorenom prostoru. Ovo specifično odmaralište simulira tropski raj i poseduje sve karakteristike koje vas inače okružuju kada letujete na moru. S tom razlikom što se nalazite u ogromnoj kupoli, na gradskom betonu.

Njegov kapacitet dozvoljava čak 6.000 posetilaca, koji mogu uživati u čarima „tropskog mora“, prekrasnoj „laguni“, i najvećem toboganu u zemlji. Sve to okružuje „prašuma“ sa oko 50.000 vrsti biljaka i rastinja, koju dodatno krase stari cepelini. Tu su naravno restorani, kafići i koktel barovi, kao i mnoštvo nezaobilaznih ležaljki, suncobrana i predivan pogled na „nebo“. Čitava konstrukcija, to jest kupola, proteže se na „skromnih“ 70.000 kvadratnih metara.

Ovakav odmor verovatno deluje kao vid fatamorgane, ali za ljude koji nemaju dovoljno novca da otputuju na egzotične destinacije, ili starije osobe koje se ne bi tako lako odrekle sopstvenog komfora, ovo zaista predstavlja savršen izbor za potpuni relaks; bez straha od UV zračenja, bez jet laga, bez ujeda začudnih buba, bez opekotina, bez ajkule koja će vas pojesti

Fotograf Maciek Pozoga, fasciniran ovom plažom, napravio je niz fotografija za časopis Vogue, koje i vi možete pogledati na kraju teksta. Sudeći po njegovim slikama i sami ćete zaključiti da je mesto izuzetno slikovito, pa tako i fotogenično. Poseduje šmek minulih vremena, pejzaža sa izbledelih razglednica i starih fotografija. U isto vreme budi nostalgiju, podsmeh i jedan blago neprijatno-neprirodan osećaj.

Razmislite – danas kada mediji konstantno plasiraju gomilu neistina, kada je manipulacija postala sastavni deo života, gde se više ne zna da li su nokti devojke koja sedi pored vas u autobusu pravi ili akrilni, da li su trepavice poznate glumice dar genetike ili samo dobro zalepljeni veštaci, gde mnogi žive izblazirane živote glumatajući bezuspešno da su nešto što nikako ne mogu biti, koncept odlaska na lažnu plažu na kraju ispadne kao melem za dušu – pravi pravcati odmor!

Lažna plaža za pravi odmorOtvori galeriju
Miločer i Sveti Stefan Organizujte dan na Budvanskoj rivijeri Stara planina leto Počela letnja sezona na Staroj planini Kotor Top 5 manje poznatih destinacija crnogorske obale Canyon of Uvac river, Serbia, Europe Spremite se da otkrijete skriveno blago Evrope · · · · · ·