frogurt
PULS GRADA · kulinarka

Svetski trend i brend, smrznuti jogurt (frozen yogurt) idealna je ledena poslastica za svako doba godine, a posebno u zimskim danima koji slede. Manje kaloričan od klasičnih torti i kolača, preporučen od strane lekara kao zdraviji izbor od toplih čajeva, ovaj neobičan i skladan spoj jogurta i voća topi se na nepcima donoseći jedinstven užitak

Poslastica koja je u poslednjih par decenija osvojila i oduševila svet savršen je dezert za sve one koji vode računa o unosu šećera i masnoća u organizam, naravno i za sve one u potrazi za novim i brzim osveženjem. „Zgrabite ga“ iz rashladnih vitrina i prepustite mu se odmah, bez griže savesti jer porcija od 100 grama frozen jogurta ima svega 75 kalorija!

Frogurt

Sedamdesetih godina prošlog veka smrznuti jogurt postaje prepoznatljiv na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država kao lagani desert koji se može konzumirati kako leti, tako i zimi, i to pod imenom frogurt. Bostonski proizvođač sladoleda, slatkiša i sendviča „Brigam“ 1978. godine pravi pakovanje smrznutog jogurta koji se zvao „Humphreez Yogart”. Nekako istovremeno na tržištu se pojavilo i još jedno pakovanje smrznutog jogurta pod nazivom „Danny”. To je zapravo bio smrznuti jogurt od maline prekriven tamnom čokoladom na štapiću. Na scenu tada stupa kreativnost i maštovitost proizvođača, tako da se smrznuti jogurt služio na različite načine i u raznim ukusima te je ubrzo postao jedna od najpopularnijih poslastica u Americi. Proizvođači su počeli da eksperimentišu sa receptima dodajući arome i menjajući teksturu smrznutog jogurta, a sve više zdravstveno svesna populacija sa zadovoljstvom je pružila šansu ovom desertu.

I to je bilo sasvim dovoljno da ovaj neobični niskokalorični desert osvoji svet.

A onda je frozen jogurt postao popularan

Tako i toliko da je čak 177 miliona galona ovog deserta proizvedeno u Americi tokom devedesetih godina prošlog veka, kako piše „Njujork tajms”. Početkom novog veka, od 2005. godine smrznuti jogurt biva još atraktivniji jer su se proizvođači okrenuli proizvodnji jogurta sa nešto kiselkastijim ukusom, a mnoštvo različitih preliva i sve lucidnijih kombinacija daju ovoj poslastici poseban šmek koji je čini sve traženijom na svim meridijanima.

Jogurt se dobro slaže sa raznim voćem, i suvim i pasiranim i svežim, sa malinama, borovnicama, jagodama, jabukama, breskvama, bananama, kokosom, orasima… Ali isto tako su vrlo ukusne kombinacije sa medom, žitaricama, šargarepom, lukom, rotkvicama, krastavcima… Žitarice se naročito dobro uklapaju s kiselkastim ukusom i strukturom jogurta, pa tako oni ulaze u svakodnevni jutarnji obrok, a vrlo često i večernji. Dodacima poput komadića čokolade, nutele, štapića vanile, kokosovog brašna , putera od kikirikija…dobijate čarobnu, a jednostavnu i jedinstvenu poslasticu

I lekari ga preporučuju

Tokom zime provodimo više vremena u zatvorenim prostorijama koje se nedovoljno provetravaju, što pogoduje bržem širenju infekcija i zapaljenski procesi disajnih puteva češći su nego leti. Greška koja se često čini je što se na upaljeno grlo piju topli i vreli čajevi, što dodatno nadražuje grlo. Upravo zato je prikladnije umesto vrućih konzumirati hladnije namirnice, poput frozen jogurta ili sladoleda. Koliko god da čudno zvuči, ove ledene poslastice odlično su sredstvo u borbi protiv upalnih procesa u ždrelu jer svojom hladnoćom smiruju zapaljenski proces. Zapravo, dobro je konzumirati ih i preventivno što se vidi u severnim zemljama čiji stanovnici znatno manje oboljevaju od upalnih procesa disajnih puteva, a statistike pokazuju da znatno više konzumiraju sladoled zimi nego ljudi na ovim prostorima. Stoga doktor Predrag Stanković, kao specijalista otorinolaringologije, mnogim roditeljima savetuje da deci slobodno daju frozen jogurt nakon operacije krajnika i da zimi slobodno i bez predrasuda uživaju u omiljenim ledenim poslasticama, bez bojazni da će izazvati negativne efekte po zdravlje.

·