Ice tea with peach.
PULS GRADA · gastro

Preko potrebno osveženje za vrele letnje dane može biti prava poslastica, koja je ujedno i zdrava.

Tekst: Jelena Popović

Stanovnici američkog Juga su odavno otkrili da je ledeni čaj prijatan način da se izdrže letnje vrućine. Kuvari iz 19. veka svedoče da se čaj čak i tada služio hladan, mada je pravljen od zelenog čaja i u obliku punča s alkoholom. Tek kasnije postao je običaj da se ledeni čaj pravi od crnog čaja. Popularnost ovog napitka je rasla s razvojem tehnologije rashlađivanja namirnica: rashladne kutije, pa otkriće frižidera, i najzad komercijalna proizvodnja leda u kockicama prokrčili su put za širenje ovog hladnog napitka širom sveta. Slava ovog letnjeg pića je brzo rasla nakon što je tokom Svetske izložbe 1904. godine u Sent Luisu direktor paviljona Istočne Indije Ričard Blehinden spontano nudio rashlađeni indijski čaj, jednostavno zato što niko nije bio zainteresovan da pije vrući čaj tokom letnje vreline. Dok na američkom Jugu ledeni čaj uvek piju zaslađen, u drugim delovima SAD ga nude bez šećera.

Danas se on pije tokom cele godine, a interesantan je podatak da većinu potrošnje čaja u SAD čini ledeni čaj. Vruć ili hladan, u rinfuzu ili u vrećici, kvalitet proizvoda je uvek odlučujući za ukus napitka. Kad se napravi, čaj je uvek veoma jak, ali ga kasnije razblaže kockice leda. U klasičnoj verziji, malo limunovog soka daje dodatnu svežinu. Dodavanje šećera ili zaslađivača zavisi od ukusa. Za zaslađivanje se mogu koristiti i voćni sok ili sirup, koji će čaju dati i svoj ukus. Ako napravite led od voćnog soka, imaćete duplu korist – čaj će biti hladan, a dok se led topi, dobijaće na ukusu. I najzad, možete svoj čaj ukrasiti svežim voćnim ukrasima, kao što su kriške pomorandže ili limuna, bobičasto voće ili listići mente. 

cover Restoran Mayka: Dom je tamo gde je i toplina kuhinje cover Koji se novi trendovi kuvaju kada je kafa u pitanju DSC_0160 cover Kafe galerija DOMINO: Kupi i popij cover Ledeni čajevi: Ne šoljica,već čaša za svakog