"The Godfather" porodica
PULS GRADA · aktuelno

Slavni njujorški festival Tribeka koji se održava od 19-30. aprila okončaće se posebnim omažom remek-delu devete umetnosti- filmu „Kum“ Frensisa Forda Kopole. U dvorani Radio City Music Hall će 29. aprila biti prikazan i prvi deo „Kuma“ snimljen 1972. godine, i naredni iz 1974, a o filmu će govoriti sam Kopola, kao i glumci – Al Paćino, Džejms Kan, Robert Dival, Dajana Kiton, Talija Šajir i Robert de Niro.

Veliki filmski klasik The Godfather je nastao po istoimenom bestseleru Marija Puza, a glavne role u sagi o mafijaškoj porodici Korleone i njenom delovanju u Americi nakon II Svetskog rata tumačili su Marlon Brando koji je igrao mafijaškog bosa don Vita Korleonea, i Al Paćino koji je briljirao u ulozi njegovog sina. Priča o transformaciji mladog Majkla Korleona od mladića nezainterovanog za porodični biznis do okrutnog mafijaškog bosa doživela je veliki komercijalni uspeh u celom svetu, a 1974. godine snimljen je i nastavak – Kum II u kome je ulogu mladog Vita Korleona tumačio Robert de Niro.

Film koji je te 1972. godine stekao ogromnu popularnost dobio je Oskara i za najbolji film i za najbolji adaptirani scenario. Zanimljivo je da nominovani Al Paćino nagradu za najbolju epizodnu ulogu nije dobio, a da je nagrađeni Marlon Brando odbio da primi Oskara za najbolju mušku ulogu – zbog tretmana Indijanaca u američkom društvu. I drugi deo Kuma je imao brojne nominacije za Oskara – nagrađen je za najbolji film, režiju, adaptirani scenario, muziku, produkcijski dizajn, te za najbolju epizodnu mušku ulogu (Robert de Niro).

Uz veliki komercijalni uspeh i mnoge značajne nagrade Kum je veoma afirmativno ocenila i kritika – oba Kuma proglašena su remek-delom filmske umetnosti, i našla se u samom vrhu mnogih listi najboljih filmova svih vremena. Danas film ima kultni status a poznavaoci ističu briljantnu režiju, fotografiju, muziku, glumačka ostvarenja, čitavu atmosferu filma… Na listi najboljih filmova svih vremena Američkog Instituta za film Kum I se nalazi na drugom mestu – odmah iza prvoplasiranog klasika Građanin Kejn reditelja Orsona Velsa. A veliki reditelj Stenli Kjubrik je za ovaj Korleonov film rekao da je to verovatno najbolji film ikad snimljen, i ostvarenje sa najboljom glumačkom podelom ikad napravljenom.

Tokom rada na filmu ni glavni producent Paramount Pictures ni reditelj Kopola nisu mnogo verovali u srećan ishod i konačan uspeh onoga na čemu rade. Sam Kopola je više puta govorio o tome kako je snimanje Kuma bilo teško i neizvesno. Najpre se tragalo za rediteljem, Kopola je bio naknadni izbor (pre njega film je odbio da režira Serđo Leone), a zatim se producentima nije dopala glumačka podela i način na koji se snima film. Čak i kad je film bio gotov njegov autor nije bio siguran da li je dobro uradio posao. Sumnjao je čak i da li će imati priliku da snima ponovo. Veliki uspeh filma brzo je sve dileme i sumnje poslao u zaborav, a Kopola je nakon dva uspešna filma svoju mafijšku sagu zaokružio i trećim delom. Kum III je snimljen 1990, ostarelog Majkla Korleona koji se suoćava sa novim vremenom i smenom generacija igra , naravno, Al Paćino, a jednu od uiloga u filmu tumači i Sofija Kopola, rediteljeva ćerka.

Ovog aprila u Njujorku ekipa slavnog filma evociraće uspomene i podeliti ih sa publikom, na panelu kojim se zatvara njujorški festival nezavisnog filma. Govoriće i Kopola i sve zvezde Kuma, i osvrnuti se na to kako je ovaj film oblikovao i usmerio njihove karijere. Publika će imati priliku da se podseti i zbog čega je ovaj film toliko značajan, kako je uticao na mnoge filmske autore, odoleo zubu vremena, i ostao jednako uzbudljiv i snažan kao što je bio pre četiri i po decenije.

I još nekoliko godišnjica

Tokom Tribeka festivala održaće se omaži i drugim slavnim filmovima. Obeležiće se 25 godina od premijere Diznijevog dugometražnog animiranog filma Aladin. Crtani film sa sjajnom muzikom i pričom ostao je upamćen i po roli Robina Vilijamsa koji je svoj glas pozajmio plavičastom duhu iz Aladinove lampe. Povodom 25 godina od premijere filma Kventina Tarantina Reservoir Dogs, ostvarenja koje odlikuju zanimljivo komponovana priča, preterano nasilje, uvrnuti humor i brojne reference na pop kulturu. Tarantino će govoriti o svom filmu kojim je debitovao 1992. godine, i u kom je tumačio manju ulogu uz Harvija Kajtela, Majkla Medsena, Stiva Bušemija, i Krisa Pena.

Tribeka će projekcijom filma i razgovorom sa autorom obeležiti i 15 godina od dokumentarca Majkla Mura Bowling for Columbine. Film se bavio uzrocima masakra koji se u školi Columbine dogodio 1999. godine, i analizirao prirodu i korene nasillja u američkom društvu. Doživeo je veliki uspeh kod publike i kritičara i doneo Muru međunarodno priznanje i prepoznavanje. Bowling for Columbine je nagrađen i Oskarom za najbolji dugometražni dokumentarni film, a Mur se tokom godina profilisao kao cenjeni autor koji u svojim angažovanim dokumentarcima ispituje sve iracionalnosti savremenog američkog društva.

1492448264-hbz-coachella-insta-index Coachella 2017: Donji veš dominira stilom poznatih sb10062935a-002_cover 10 dobro plaćenih poslova koje možete da radite od kuće izbeglice Made by Refugee: Vrhunski doprinosi izbeglica unspecified AMC najvljuje treću sezonu serije „Fear the Walking Dead“ · · · · · ·