seks
U VAZDUHU · svet

Kada pomislimo na Francuze, stereotipne asocijacije na njihov ljubavni život su uglavnom ljubavni trougao, strast, uživanje u hrani i zavodljivi francuski jezik. A nedavno je bivša profesorka francuske književnosti na Jejlu, Catherine Cusset bila učesnica panela koji je održan u Americi pod nazivom „The Art of Sex and Seduction“ i prve od tri teme bila je „Da li su Francuzi ‘patentirali’ ljubav?“.

Catherine Cusset je ispričala priču. Grofica je pozvala mladića kod sebe kući nakon što je naletela na njega u operi. Nakon što su večerali zajedno sa njenim mužem koji se ubrzo povukao u svoje odaje, grofica je odvela mladića kroz tajni prolaz u spavaću sobu. Zidovi i plafoni su obloženi pozlaćenim ogledalima. Sekusalna pomama nastaje. U zoru, uz vrtoglavicu, opijeni mladić izlazi iz odaja i naleće na markiza koji mu se zahvaljuje. Mladić shvata da je samo služio kao mamac da odvuče grofa od pravog ljubavnika njegove žene. Suprug se pojavljuje za doručkom i pozdravlja markiza srdačno.
Poenta priče je da u ljubavi ne postoji moralna lekcija. Kao ni u ovoj priči.

Na panelu su učestvovali francuski i američki istoričari, seks terapeuti, novinari koji su došli do nekoliko zaključaka o ljubavi i seksu u Americi i Francuskoj. Za Francuze je ljubav povezana sa preljubom. Brak je u srednjem veku bio ugovor koji se odnosi na razmenu ranga i imovine. Ljubav se, dakle, tražila izvan braka, što je dovelo do čuvenog francuskog ljubavnog trougla: muž, žena i ljubavnica.
Studije pokazuju da i Amerikanci i Francuzi imaju istu stopu neverstva, a razika je u tome što su Francuzi „maratonci“, tj. imaju duže a samim tim manje ljubavnih veza, a Amerikanci su „sprinteri“, imaju više kraćih vanbračnih veza.

U Francuskoj mnogo ležernije shvataju ljubav. Ovde se smatra da se ljubav može deliti među više ljudi. Ljubavnik van braka može da spasi brak. Potpuna predaja jednom partneru je previše „američka stvar“. A čak su studije otkrile da Amerikanci imaju seks u braku veoma retko jer su često umorni. U anketi sprovedenoj među 5000 Amerikanaca, 70 odsto njih je reklo da im je seks u braku veoma dosadan, ali 80 odsto je reklo da bi stupilo u brak sa istom osobom. Prema jednoj studiji žene doživljavaju „katastrofalni pad interesovanja“ posle tri godine, a muškarci postepenije gube interesovanje.
U Francuskoj, „flertovanje jeste građanska dužnost“. Za Francuze je „ljubav sastavni deo telesnih potreba, dok Amerikanci „vole da zamisle ljubav bez uplitanja telesnih i nagonskih impulsa.

Woman w/surprised look Zanimljive činjenice o Danu zaljubljenih koje niste znali sb Najbolje Super Bowl reklame 2017. godine Japanski sindrom (exciteindonesia.files.wordpress.com) Zašto neki sindromi nose imena svetskih metropola? onsen Peškir Onsen: Konačno peškir koji se brzo suši · ·