Ilija Duni (Ti)
U VAZDUHU · intervju

Grupu Ti čine Trajče i Ilija – iskusni muzičari dobro poznati domaćoj publici. Za samo nekoliko meseci, snimili su dva spota i odsvirali 30 koncerata širom regiona. Možete da ih vidite kao predgrupu danskom indie bendu Efterklang, koji 9. novembra nastupa u beogradskom Gun klubu. Tim povodom, pitali smo Iliju o planovima benda za budućnost, šta sluša u slobodno vreme i da li voli Bajagu.

Ti zvuče više pop u odnosu na tvoj prethodni bend Petrol. Prijatelj koji je čuo pesmu Da ti želim dobra jutra, rekao je „ovo je super, kao Bajaga“. Da li ti prijaju takvi komentari?

Naravno, ali svi smo mi pomalo super i Bajaga, samo to neko treba da prepozna.

Grupa Ti dosta svira i u Beogradu, ali i širom regiona, gde su ljudi najbolje reagovali na vas?

U Strugi, gradu u kome sam rođen. Ko kaže da ne možeš biti prorok u svom selu?

Za sada poznato je samo nekoliko pesama grupe Ti, da li planirate objavljivanje albuma i kada?

Da, krajem novembra, snimamo ga u sopstvenoj režiji.

Šta slušaš trenutno? I šta te inspiriše pored muzike?

Pošto snimamo album, trenutno slušam samo nas. Inspirišu me ljudi.

Jel se sećaš pesme ili albuma zbog kojih si odlučio da uzmeš gitaru u ruke?

Gitaru sam odlučio da uzmem u ruke zato što je bila najzanimljiviji predmet u svetu koji sam tada poznavao, mada je i danas isto.

Imaš li muzički guilty pleasure – nešto što bi iznenadilo ljude da znaju da to voliš?

Muzika je u svojoj suštini guilty pleasure, najslađi greh, i ja u svemu uživam, i kao slušalac i kao muzičar.

Koji je najbolji koncert kome si prisustvovao u životu?

Kanda, Kodža i Nebojša u Bitef teatru, 1995, gitaru je svirao Rastko Lupulović. Od tada nosim utisak da ništa slično nisam čuo pre, a evo ni kasnije. Znam da Rastko sada provodi vreme u komunikaciji sa Bogom, ali srećom nije umro i otišao u raj, već se zamonašio, gledao sam skoro emisiju o tome, i opet se sećao koncerta u Bitef teatru.

Kuhinja iz spota Koliko dana je tvoja kuhinja u kojoj imate probe. Da li ikada nešto uspeš da skuvaš tamo, a da nije muzika?

Uspevam da skuvam čaj, ali bih voleo da umem da skuvam gulaš i paprikaš, a najviše pasulj. Ali izgleda da ne možeš imati sve.

Anđeli Milivoje i Milica Čalija (kolači Anđeli): Ljubav je tajni sastojak endi.jpg Intervju: Endi Taunend self.jpg Intervju: Marko Prokić kontrastudio_miroljub_stankovic_i_zoran_nikolic.jpg Intervju: KontraStudio ·