025_NH_Pankratium WEB cover
U VAZDUHU · intervju

Festival nauke ove godine obeležava svoje jubilarno, deseto po redu izdanje, pod sloganom „Čista desetka“. Delegaciju brojnih inostranih gostiju koji stižu iz celog sveta predvodi „Circus Lumineszenz“ koji na festival dolazi uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. U intervjuu za City Magazine austrijski naučnici otkrivaju kako decu, ali i one malo starije, zainteresovati za nauku uz malo podsticanje radoznalosti i znatiželje.

U decembru nam ponovo dolazite u Beograd. Koje uspomene nosite sa prošlogodišnjeg Festivala nauke?

Pamtimo da je bilo toliko različitih stvari za otkrivanje tako da nismo uspeli da vidimo sve tokom festivala. Oduševili su nas naučni šou programi na festivalskoj bini kao i eksperimenti u glavnoj dvorani. Bilo je i mnogo radoznalih posetilaca i strastvenih mladih istraživača!

Šta nam donosite ove godine? Možete li da nam date bar neki nagoveštaj?

Predstavićemo vam naše dve najuspešnije multimedijalne instalacije koje omogućavaju posetiocima da stvore magičan svet samo uz pomoć svetlosti!

Vaš pristup svetlosti i kreativnim tehnologijama veoma je zanimljiv. Šta bi škole i ceo sistem obrazovanja mogli da nauče od vas?

U našem radu ohrabrivanje ima važnu ulogu – pokušavamo da kreiramo prostor u kojem svaki posetilac nije samo pozvan da učestvuje, već ako želi da vidi nešto, on mora da učestvuje sa nama. Mi smo tvorci svog života i niko drugi ne može da radi taj posao. Naše društvo je takvo da nas usmerava ka pasivnom ponašanju i tome da radimo ono što nam drugi kaži. Zbog toga smatramo da je samo-efikasnost veoma važna lekcija.

Uspevate da deci, kao i odraslima, na veoma jednostavan način objasnite kako nauka utiče na naše živote. Da li imate neki savet za roditelje koji žele da usmere decu ka nauci?

Oduvek nas je zanimalo razumevanje sveta – zašto bi uostalom deca postavljala toliko pitanja?! Kao roditelji i predavači trebalo bi da slušamo decu i njihova pitanja i napravimo prostor za učenje i razumevanje. Ako ne znamo neki odgovor, trebalo bi da odvojimo vreme i pronađemo odgovor zajedno, da pokažemo da nas zanima ono što naša deca žele da nauče i da im omogućimo da proniknu dublje u određenu temu. Za pojedine ljude nauka je nešto što dolazi sa drugog sveta i samo superinteligentni naučnici mogu da se bave njom, ali istina je da je nauka svuda oko nas i čak samo posmatranjem možemo da otkrijemo mnogo toga o svetu i našoj ulozi u njemu.

Ove godine Festival nauke obeležava svoje jubilarno, deseto izdanje.  S tim u vezi, zanima nas kojih deset osobina, prema vašem mišljenju, treba da ima svaki veliki naučnik?

Pravi naučnici su radoznali. Oni su otvoreni za sve mogućnosti i istovremeno preispituju baš sve. Saosećajni su. Razmišljaju drugačije od ostalih. Istrajni su. Posvećeni. Rigorozni. Savesni su. I inteligentni!

Omiljeni naučno-fantastični film ili film o nekom naučniku?

Gledali smo film o Stivenu Hokingu i duboko nas je potresao.

Omiljena muzika koju slušate dok radite na novim eksperimentima?

Volimo da slušamo apstraktnu muziku koja nam omogućava da stvaramo sopstvene fantastične svetove. Kada postoji previše teksta u pesmi ili je muzika previše nametljiva, to može da nas omete pa se ne fokusiramo na ono što nam je zaista važno, a to su igra i stvaranje!

Maja Medi Maja Medić govori o knjigama „Nacionalna klasa: Filmovi Gorana Markovića“ i „Grlom u jagode: 40 godina TV serije“ !!!!!!! Marina Micanović: Dizajn je inovacija tabasevic 1010 2016_010 cover Vladimir Tabašević: Ne piše nam se dobro, a tad pišemo najbolje _MMM9277 cover Tanja Šljivar: Pod pritiskom neizvesnosti ·