antman incredibles
KULTURA · film/TV

Leto je u punom zamahu. Pobegnite od sparine i posetite neku od klimatizovanih bioskopskih sala. Ima šta da se vidi… Danas ću vam predstaviti dva filma, oba supeherojske tematike sa naglašenom komičnom notom, oba namenjena čitavoj porodici (što se kaže: za sve od 7 do 107) i oba veoma uzbudljiva/prijatna/zabavna za gledanje.

Neviđeni 2 (The Incredibles 2)

Da li je moguće da je prošlo već gotovo deceniju i po od prvog dela Piksarovog hita? Jeste. Neviđeni su se u svetskim bioskopima pojavili 2004. godine i napravili pravu revoluciju: ne samo po pitanju animacije, već i načina na koji su na velikom platnu tretirani likovi sa superherojskim moćima. U tom kontekstu, novi film je teško mogao da bude inovativan kao prvi. I nije. Ovoga puta nije baš sve u filmu neviđeno, viđeno je, kako u prvim Neviđenim tako i u drugim fimovima koji su sledili recept scenariste/reditelja Breda Birda o humanizaciji supeheroja. To na stranu, Neviđeni 2 su odličan repertoarski film i ako mene pitate: nastavak nije razočarao… Veliki je vremenski interval između dva dela, ali Bird je uspeo da uspešno oživi (sada već) serijal, te da napravi komunikativan i prekrasno animiran film u kome će uživati čitava porodica. Dva sata jeste malo predugo, ali dobro… Nije da nije bilo materijala. Zaplet je predvidljiv ali dražestan, a film pleni dobronamernošću i bude vam nekako toplo oko srca dok ga gledate. Od mene naklon Piksaru/Dizniju i preporuka za gledanje.

Antmen i Osa (Ant-Man and the Wasp)

Marvel nastavlja sa bioskopskom dominacijom. Tri godine nakon prve Antmenove filmske avanture i dve godine nakon gostovanja u filmu Kapetan Amerika: Građanski rat, ovaj mali/veliki junak vratio se u Antmenu i Osi. Nastavak je, kao i prvi deo, režirao Pejton Rid, čovek koji zahvaljujući ovom serijalu doživljava preporod svoje karijere. Kao što je bilo očekivano, Antmen i Osa je porodična komedija upakovana u superherojski spektakl. Ili je možda obrnuto? Bilo kako bilo, film je trenutno hit broj jedan u svetu, ne toliko uspešan kao Neviđeni 2 (koji su u svetskim okvirima već zaradili gotovo 800 miliona dolara od prodatih ulaznica), sa otvaranjem koje nadmašuje uspeh prvog Antmena. Ima nešto suštinski dobronamerno u postavci i to prija, a patos prisutan u većini Marvelovih adaptacija je u ovom kraku priče sveden na minimum. Pol Rad kao Skot Lang/Antmen ponovo mora da bude i superheroj i otac, što nije lako izbalansirati. Zaplet je jednostavan, prigodno stripovski, a u fokusu je misija spašavanja Dženet van Dajn, prve Ose.

Efekti su odlični i maštoviti (sve je u poigravanju veličinama), Pol Rad je u svom šarmantnom modu, a i Majklu Daglasu je pripao deo akcije. Pojavi se i Mišel Fajfer, baš kad treba i koliko treba. Evanđelini Lili dobro stoji superherojski kostim, a njena Osa i Radov Antmen čine sasvim solidan tim… Sve to je sasvim dovoljno da se postigne ono što je i bio cilj: pred gledaoce je stigla dvosatna razbibriga, šarena i šarmantna, svojevrsni predah pred sledeća dva filma iz Marvelove radionice: dugoočekivanu i najavljivanu Kapetanicu Marvel i još uvek neimenovani nastavak Osvetnika u kome nas očekuje razrešenje događaja iz Rata beskraja i koji označava kraj treće faze u Marvelovom filmskom univerzumu.

Naslovna fotografija - (foto joblo.com) Zašto Džejms Gan više neće režirati „Čuvare galaksije“? Bioskop pod zvezdama City letnja preporuka #5: Bioskop pod zvezdama u bašti KC Grad MI VI naslovna „Nemoguća misija: Razilaženje“ – Da li je Tomu Kruzu vreme za penziju? the-spy-who-dumped-me-movie-stills- City letnja preporuka #16: Film „Špijun koji me je šutnuo“ · · · ·