Leto i melanholija
PULS GRADA · aktuelno

Plahovito. To je reč kojom bi najbolje moglo da se opiše ovo varljivo-mrljavo-bizarno-hirovito leto. Leto bez glave i repa. Neka bude da nas je to ponuukalo da vas upravo sada podsetimo na neke od najatipičnijih pesama o letu, naravno, sve u duhu ekstremne eklektike.
Pa da počnemo, dok se leto nije završilo…

1. CousteauThe Last Good Day of the Year
Defintivno pesma svih pesama o letu nastalih iz pomno proživljene i očitio baš snažno doživljene kontre. Ovaj divni i divno skrajnuti bend ispevao je ovu veličanstvenu odu melanhiličnoj lepoti sveopšte prolaznosti, a to je zaključak koji se može obrušiti na i na vas/nas, kao, uostalom, i u njihovom slučaju, baš tokom leta.

2. BananaramaCruel Summer
Donekle skočnije na delimično srodnu temu bile su tada cure iz Bananarame u svojoj ponajboljoj pesmi (pa još na tako sočno i slatko opšte mesto kao što je raskid čijih aveti jedna strana nije ni bila svesna sve do tog ključnog trenutka) iz ere pre no što su dospele u glib Stock-Sitken-Waterman zvuka.

3. Elliott SmithIndependence Day
Svoju fascinaciju nemalim potencijalom leta za hipermelanholiju najbolji neo-trubadur svih vremena (naravno, naravno, posle Nicka Draka) nije nimalo krio, otkud i ova posve očigledna kalendarska refrenca kao graničnik za pesmu o tome kako sve, pa i letnji privid sreće, na kraju vodi za ništavilu i neumitnom kraju.

4. Best CoastSummer Mood
Čisdtu peticu za ovaj savršeni muzički odraz pominjane plahovitosti aktuelnog godišnjeg doba zaslužili su pregaoci iz firme Best Coast, salasni ste?

5. SortoSeal it with a Kiss
U duhu narečene eklektike, ali ne i samo iz tog razloga, sredina liste ovog puta pripašće ovom neuništivom baš baš baš elegičnom evergrinu. A mi vas uzgred podsećamo i kako je to zvučalo u posrbljenoj varijaciji u izvođenju Mikija Jevremovića.

6. St. Vincent & The National Sleep All Summer
Začudan spoj na koncu je izrodio zadivljujuće lahorastu i eterično pipavu pesmu o neutaživoj potrebi nežnošću. Ako smo dobro shvatili temu. A i motiv.

7. Baz LuhrmanEverybody’s Free (to Wear Sunscreen)
Za filmske ekstravagance poodavno već refrentni i reditelj lako prepoznatljive poetike očigledno se zagrevao na polju (kakve-takve) pop-muzike. Ne znano kako, ova recitacija, u čijem se nazivu ukazuje na značaj upotrebe zaštitnih faktora pri izlaganju suncu (!),tamo, sredinom devedesetih godina prošlog veka bila je pogolem hit.

8. VreloLeto prođe
Zvuk rumskog Vrela definitivno nije za svakoga, ali sladokusci sigurno znaju da cene ovaj divni lenji funk u spoju sa srpskim etnom; jednostavno, savršena pesma u kojoj je sve tu gde treba, u meri i u obliku u kom i treba da bude, uklljučujući o ono već poslovično „milo janje moje“.

9. Youth LagoonJuly
Krasotu sporovoznih letnjih noći, uz pregršt lo-fi zvučnih ukrasa, pokazali su Youth Lagoon u ovom istinskom draguljčetu na temu melanholijom, pa i splinom nošenih trenutaka leta na umoru.

10. Đokara & GnjurciNudistička
U gotovo samom finišu koji redak i za pohvalu za ovaj efektni lascivni psiho-folk rad, sa sve bezmalo crnotalasovski ogoljenim pratećim spotom.

11. Mr. PresidentCoco Jumbo
Za sam kraj, zapravo, kao možda i besmisleni bonus, monstruozni letnji hit za dekodiranje čijeg značenja je, kanda, neophodan baš mnogoljudan interplanetrani tim stihoklepačkih forenzičara, zar ne?

IKEA novi katalog Novi IKEA katalog sa 7 različitih životnih priča Alcatel & Laguna Počinje literarni konkurs: To je bio raspust! IKEA 75. rođendan GRATULERA: Istorijskom kolekcijom IKEA obeležava 75. rođendan Bašta bazar City letnja preporuka #64: Bašta Bazar – za ljubitelje cveća · ·