Srebrno jezero
U VAZDUHU · urban flash

Temperature rastu, koncentracija pada i bez obzira na to da li ste išli na odmor ili tek planirate, vikend je idealna prilika za još jednu nezaboravnu avanturu. Sve što je potrebno su jedan auto, malo prtljaga i proverena ekipa prijatelja.

Kada želimo da se rashladimo, obilazak reka i jezera širom zemlje uvek su odlična opcija za odmor i zabavu. Sledi pet ideja za savršen beg sa vrelog asfalta, koje vam predlažu prijatelji iz Amstela i ekipa City Magazina. Spremite se, krećemo!

Srebrno jezero

Jedno od najpopularnijih izletišta u Srbiji je veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem rukavca Dunava. Pored kupanja, možete da probate i neke od vodenih sportova – jedrenje, vožnju kajakom ili skijanje na vodi. Osvežite se u nekom od kafića i restorana na obali, pa se zaputite u obližnji akvapark, jer svi ponekad treba da ponovo probude dete u sebi i uživaju u spuštanju niz tobogan. Istina, Srebrno jezero privlači veliki broj ljudi leti, a vi biste da se malo opustite i pobegnete od gužve, zato nastavljamo na istok i stižemo na Borsko jezero.

Borsko jezero

U podnožju planine Crni vrh na nadmorskoj visini od 483 metra, ovo jezero je okruženo četinarskim šumama, tako da ovde možete pronaći svoje parče debelog hlada. Voda je kristalno čista i hladna, a pored kupanja možete da iznajmite pedalinu. Ovaj izlet nudi mogućnost da se lako pretvori u pravu gastro ekskurziju. Obavezno probajte nezaobilazne specijalitete timočkog kraja: kačamak i paprike sa sirom, vlaške palačinke, uštipke, razne sireve, jagnjeće pečenje…

Možda je ovo previše turistički predlog ako je vaša ekipa spremna za istraživanje i avanturu, zato pažnju skrećemo na dva bisera zapadne Srbije.

Zaovinsko jezero

Na Tari, jednoj od najlepših planina u Srbiji, nalazi se Zaovinsko jezero. Okruženo gustim šumama, netaknutim pašnjacima, ovo jezero je favorit svih ljubitelja prirode. Ne očekujte instant zabavu, istražujete priobalje, i obavezno pronađete neku divlju plažu i uživajte u savršenoj tišini.

Uvačko jezero

Nesvakidašnjim oblikom može da se pohvali Uvačko jezero, čiji su meandri smešteni između planina Zlatar i Javor. Jezero se najbolje obilazi čamcem – obratite pažnju na pećine čiji se ulazi mogu videti, kao i na zaštićenu vrstu orlova – beloglave supove, kojima je reka Uvac prirodno stanište. Do vidikovaca koji okružuju jezero možete stići peške ili biciklom.

Veliki Rzav

Ako vam i ovi predlozi ne zvuče dovoljno avanturistički, naša poslednja sugestija to definitivno jeste – rafting na jednoj od brzih reka biće nezaboravno iskustvo koje će “zacementirati” vaše prijateljstvo. Predlažemo jednu od najčistijih reka u Srbiji, Veliki Rzav na kojoj se nalazi prelepi kanjoj Orlovače. Kada savladate bukove ove reke, završite deonicu, sedite na obalu, podelite hladno pivo s drugarima dok adrenalin još uvek struji telom a osmeh se ne skida s lica. Vikend je kratko trajao, ali uspomene su neizbrisive.
Bez obzira za koju se destinaciju odlučite, sigurno nećete pogrešiti. Međutim, prelepi pejzaži i inspirativna priroda će sigurno ostati na drugom mestu – vaš vikend obeležiće odabrana ekipa sa kojima odlučite da podelite te trenutke, jer pravi prijatelji su uvek “na ceni”… baš kao što to poručuju i naši prijatelji iz Amstela u okviru nove kampanje “NEW AGE, OLD SCHOOL”. Uživajte u vikendu i obavezno ga “šerujte” sa odabranima!

pagecoverdiana Fotografije princeze Dajane iz detinjstva pagecover Fotografije poznatih ličnosti iz svakodnevnog života 6YAOph2_cover Dever zamenio mladu u pripremi za svadbene fotografije famous-movies-shot-russia-2d-among-us-31-58949fe85cabd__700_cover Ovako bi izgledali hit filmovi da su snimljeni u Istočnoj Evropi · · ·