Petrovac_cover
PULS GRADA · destinacija

Petrovac, malo primorsko mesto na istočnom delu budvanske rivijere, dvadesetak kilometara udaljeno od Budve, vrlo je staro naselje čiji je nastanak, ne bez razloga, povezan još s vremenom Rimske imperije. Danas ga posetioci uglavnom posećuju zbog prirodne lepote njegove jadranske obale. I zaista, u Petrovcu i oko njega nalaze se neke od najlepših budvanskih plaža, koje su vrlo popularne među turistima.

Petrovačka plaža je mnogima omiljena. Uz obilje kafića i restorana uz rivu, gostima nudi sve što im je potrebno u toku dana za bezbrižan i opušten odmor uz more.

Pored Petrovca nalazi se plaža Lučice okružena divnom četinarskom šumom koja donosi preko potrebnu svežinu tokom letnjih meseci.

Nedaleko od obale, nadomak Petrovca, dva ostrvceta Katič i Sveta Neđelja pravi su mali raj za ljude koji vole drugačiji odmor. Često su u toku letnjih meseci okružena barkama s kojih kupači skaču u vodi ili odlaze na ostrvca da se sunčaju ili rone oko njih i u neposrednoj blizini.

Buljarica, jedna od najdužih plaža na budvanskoj rivijeri pruža svojim gostima uživanje u čarima mora u miru i tišini, posebno ukoliko se pođe prema krajnjoj levoj obali. U tom slučaju potrebno je poći kolima i poneti i osvežavajuće piće, kako bi užitak bio potpun, a na drugom kraju obale postoji nekoliko restorana u kojima se mogu probati vrhunski specijaliteti od ribe.

U poslednjih nekoliko godina izuzetno je popularna plaža u Perazića dolu, udaljena tri kilometra od Petrovca kad se krene prema Budvi. Sastoji se iz dve plaže, šljunkovite i u jednom delu kamenite. Pogled prema moru je fenomenalan, a stene u pozadini čine ovu uvalu egzotičnom u pravom smislu te reči. U zaleđu prve plaže nalazi se restoran sa svim što je potrebno za celodnevni boravak na plaži.

O starosti Petrovca najbolje svedoči ostatak reprezentativnog antičkog zdanja iz III ili IV veka, koji se nalazi na lokalitetu Mirište. Podovi te „vile rustike“, a prema pojedinim mišljenjima ranohrišćanske crkve, bili su prekriveni kvalitetnim mozaikom koji se pripisuje umetničkoj radionici stare Salone – Solina u Dalmaciji. U čuvenom spisu Ljetopis popa Dukljanina pominje se naselje pod nazivom Lastva, a sadašnje ime mesto je dobilo posle Prvog svetskog rata.

Tokom mletačke uprave Primorjem, u XVI veku, nakon dobijanja dozvole od paštrovske „bankade“, Mlečani su u Petrovcu sagradili tvrđavu Kastio za smeštaj vojnog garnizona. Prema toj građevini mesto se ponekad nazivalo i Kastel Lastva. U isto vreme sagrađen je i čuveni Lazaret u Petrovcu, koji je služio za smeštaj bolesnika u vreme epidemija.

Dve stare crkvice, sagrađene u XIV i XV veku, crkva Sv. Tome i crkva Sv. Ilije često su rušene i više puta obnavljane. Sadašnja urbana struktura ovog privlačnog mesta formirala se uz obalu tokom XIX veka. Ispred gradića se nalaze dva ostrvceta koja se nazivaju Katič i Sveta Neđelja; na njima se često sklanjalo stanovništvo za vreme turskih upada. Crkvica Sv. Neđelje, po kojoj je jedno od ostrvaca dobilo ime, sagrađena je zaslugom petrovačkih mornara, a postoji i legenda o moreplovcu koji se spasao prilikom brodoloma i na pomenutom mestu podigao božji hram.

MNG8894GLGL-768x384 Savršene pešačke ture: Biogradska gora Antička Duklja Antička Duklja: Veliko blago balkanske prošlosti Crnogorsko primorje Od jutra do mraka na crnogorskom primorju Kanjon Tare (shutterstock) Kanjon Tare: Putovanje u netaknutu prirodu · · · · · ·