Pržno (2)_cover
PULS GRADA · destinacija

Nekad ribarsko mesto koje gotovo da niko nije posećivao do šezdesetih godina XX veka, danas je omiljeno letovalište s mnogim modernim sadržajima.

Pržno je za mnoge najlepše mesto na budvanskoj obali. Pored predivne plaže, za koju njegove posetioce vežu najlepše uspomene s letovanja, ovo mesto čini posebnim niz kamenih kuća smeštenih neposredno uz obalu ispred kojih se provlači uska riva čiju je izgradnju 1965. godine od svoje zarade u Americi finansirao meštanin Luka Todorov Mitrović.

Stare kuće na obali pripadaju autentičnom tipu paštrovske primorske seoske arhitekture. Građene su u poslednjih 200-300 godina, a danas su, zadržavajući svoj originalni izgled, obnovljene pružajući turistima mogućnost uživanja u smeštaju najboljeg kvaliteta. Naslanjajući se jedna na drugu, vremenom su stvorile nekoliko sklopova koje celom ambijentu sela daju neodoljivi šmek Jadrana. Prizor ne bi bio potpun bez stena koje s obe strane okružuju pržnjansku plažu. Uvala je ispunjena ribarskim barkama vezanim za bove, budući da meštani i dalje drže do tradicije ribolova, pa tako gotovo svaka kuća ima svoju barku.

Krajoliku Pržna posebnu draž daje ostrvce Kršić sa dve veće stene pored njega koje meštani nazivaju škljocima. Na njemu se nalazi ruševina neke kuće o čijem se poreklu i nameni i danas nagađa. Neko će reći da je služila kao sklonište meštanima od opasnosti koje su ih vrebale u nesigurnim vremenima daleke prošlosti, drugi će reći da je bila skladište za hranu i ostava do koje neželjeni gosti nisu mogli lako stići, dok se nekad može čuti i da je nekad služila za život, što je, s obzirom na njen položaj i talase, koji zimi u nju udaraju, vrlo malo verovatno. Bilo kako bilo, danas je ova kućica, odnosno njeni ostaci, najlepši ukras mesta i omiljena pozadina za slikanje svakom ko dolazi.

Na delu obale ispred hotela Maestal nalazi se maslinjak u kome postoji više stabala ove plemenite biljke starih po nekoliko stotina godina. Ispitivanjem koje je sprovedeno pre nekoliko godina utvrđeno je da najstarije stablo datira iz otprilike 13. veka – dakle već nekih 800 godina stoji na istom mestu dajući još uvek blagorodne plodove. Pripada sorti masline koja je najčešće zastupljena na crnogorskoj obali – žutica (Olea Europea).

Uz obalu plaže nalazi se veliki broj restorana i kafića koji nude gostima specijalitete domaće i internacionalne kuhinje. Mesto je i zbog ovog dela ponude postalo omiljeno, budući da celodnevni boravak na plaži često zna da tokom vrelih letnjih dana izmori, pa nije teško pronaći preko potrebno osveženje.

Odmah pored Pržna, kada se krene prema istoku, nalazi se poznati Miločerski park s dve predivne plaže i šumom koja je nastajala od 1934. godine naovamo, još od vremena izgradnje kraljevskog letovališta porodice Karađorđević koje je danas luksuzni hotel.

Kilometar udaljen od Pržna nalazi se i Sveti Stefan, jedinstveni grad-hotel, najslikanije mesto u Crnoj Gori još od početaka razvoja turizma.

Od Pržna do Svetog Stefana, šetanje pored mora i pet peščanih plaža poseban su doživljaj koji ne treba propustiti.

Petrovac_cover Leto u Crnoj Gori: Petrovac – pravi doživljaj Jadrana! MNG8894GLGL-768x384 Savršene pešačke ture: Biogradska gora Antička Duklja Antička Duklja: Veliko blago balkanske prošlosti Crnogorsko primorje Od jutra do mraka na crnogorskom primorju · · · ·