01_117_cover
PULS GRADA · destinacija

Budvanske plaže često se navode kao najlepše na celoj obali Jadrana. Pesak kojim su prekrivene i mediteransko rastinje kojim su okružene, boja mora koja ih zapljuskuje začinjeni mirisom primorskog bora ostavljaju jedinstven utisak na posetioce među kojima ima puno onih koji im se iz godine u godinu vraćaju.

Jedna od takvih plaža je i Drobni pijesak koji se nalazi negde na pola puta između Budve i Petrovca. Dugo je ova plaža bila nedostupna gostima koji dolaze kolima, na nju se najčešće dolazilo barkom. Danas se sa glavnog magistralnog puta može spustiti do plaže uz malo pešačenja.

Ovo je plaža nesumnjive lepote i kristalno čiste vode i jedna od najlepših na celoj Budvanskoj rivijeri. Sakrivena je u malom zalivu dugom oko 250 metara. Žuto-beli pesak odaje utisak prave tropske plaže, a maslinjaci obrasli žbunjem u pozadini joj daju utisak divljine. Na Drobnom pijesku se nalaze i dva izvora sveže pitke vode. Ovo mesto za lokalne stanovnike ima poseban istorijski i emotivni značaj s obzirom na to da je bilo mesto okupljanja i donošenja važnih odluka glavešina plemena Paštrovića, koji su na takozvanoj Bankadi odlučivali o sudbini malog naroda naseljenog u ovom kraju. Na plaži postoji nekoliko barova i restorana, tako da je boravak na ovom mestu po pravilu izuzetno prijatan.

Restoran Mala ponta uzdignut je iznad plaže i sa njegove terase može se uživati u pogledu prema moru i potražiti preko potrebno osveženje tokom vrelih letnjih dana zajedno sa domaćim specijalitetima od ribe i mesa.

ТVRĐAVE U OKOLINI BUDVE

Tvrđava Kosmač

U Budvi postoji nekoliko tvrđava koje potiču iz različitih istorijskih perioda. Neke od njih nisu odolele zubu vremena, pa i nisu pogodne za obilaske, osim planinarima i istraživačima.

Nesumnjivo najveću pažnju posetilaca Budve, posebno onih koji dolaze kolima glavnim putem preko Cetinja privlači tvrđava Kosmač koja se nalazi u Brajućima iznad Budve na 841 metru nadmorske visine i svojim položajem dominira okolnim krajem. Može se videti sa glavnog magistralnog puta i kolima je moguće prići do ispod same tvrđave, pa zatim pešice par minuta i naći ćete se na jednom od najnestvarnijih vidikovaca koji omogućavaju uživanje u pogledu na beskrajno plavetnilo mora.

Tvrđava Kosmač je najznačajnije fortifikacijsko utvrđenje na našem prostoru iz perioda austrougarske vladavine. Pre nego što je izvršeno razgraničenje sa Crnom Gorom 1841. godine, Austrougarska je aspirirala na ovu lokaciju. Kosmač je građen i osavremenjivan u više faza, od 1860. do 1909. godine, kada i dobija današnji izgled. Osim fora prema granici, izgrađena je i trospratna defanzivna kasarna, koja je u to vreme imala posadu sastavljenu od šest oficira i 248 vojnika. Nalazi se na starom austrougarskom putu koji je povezivao celu jadransku obalu Monarhije sve do Buljarice i mesta Kufin koje je bilo granica sa Otomanskom imperijom, granica između dvaju civilizacija Zapada i Istoka. Ovaj put, inače deo Primorske planinarske transferzale, danas je izuzetna ruralna atrakcija koju svakodnevno pohode brojni planinari.

RURALNI TURIZAM U BUDVI

Manastir Duljevo – zadužbina cara Dušana

Poslednjih nekoliko godina vlada sve veće interesovanje za brdski pojas Budve koji pohode turisti željni drugačijih doživljaja.

U obilju ruralnih atrakcija ovog područja ovde ćemo izdvojiti srednjevekovni manastir Duljevo. Njegova duga istorija i nasleđe koje baštini privlači i one posetioce koji ga ne obilaze isključivo iz verskih razloga.

Manastir Duljevo je danas jedno od najživljih manastirskih središta u kome monahinje, pored verskih dužnosti koje obavljaju, vrlo vredno i predano rade na proizvodnji rukotvorina koje su postale poznate u Crnoj Gori i šire i koji se vrlo rado kupuju i koriste upravo zbog načina na koji se prave.

Ovde se mogu pronaći najrazličitiji proizvodi od lekovitog bilja koji se spremaju po tradicionalnim recepturama, poznatim isključivo monahinjama. Dekorativne sveće, ikone, krstovi, sapuni od kozijeg mleka i čokolade, aromatična ulja od ruzmarina i lavande, maslinovo ulje samo su deo ovog nesvakidašnjeg asortimana.

Manastir Duljevo se nalazi na nadmorskoj visini od približno 550 m, severoistočno od Praskvice, u neposrednoj blizini sela Kuljače. Danas ga čine crkva posvećena Sv. Stefanu, manastirski konaci i neveliko groblje. Posebna vrednost Duljeva su fragmenti otkrivenog fresko-slikarstva iz četvrte decenije XIV vijeka – rad kotorske slikarske škole poznate pod imenom pictores graeci. Bio je kraljevska zadužbina s obzirom na to da se kao ktitori javljaju srpski vladari Stefan Dečanski i Stefan Dušan. Upravo nam o tome najbolje govori, iako prilično oštećena, najpoznatija freska iz omanje crkve posvećene Svetom Stefanu Prvomučeniku, tzv. „ktitorska kompozicija“ na kojoj su predstavljena ova dva znamenita vladara.

MUZEJ BUDVE

Čuvar dvoipomilenijumske istorije

Ukoliko želite da bar na kratko i bar malo upoznate istoriju i kulturu Budve onda je Muzej Budve najvažnija tačka na tom putu. U Muzeju se nalazi veliki broj eksponata arheološke i etnografske zbirke od kojih neki i iz VI veka pre nove ere. Brojni su objekti ili njihovi ostaci koji upućuju na činjenicu da je Budva jedan od najstarijih gradova istočne obale Jadranskog mora, na šta nas upućuju brojni istorijski izvori.

Otvaranje Muzeja grada Budve 2003. godine ostvarilo je poseban sveopšti, kulturni i naučni značaj za grad Budvu, Crnu Goru i mediteranski region uopšte.

Veliko bogatstvo Muzeja čini kolekcija helenističkog zlatnog nakita. Zbirka srednjevekovnih predmeta Muzeja u Budvi, iako nije velika po broju izloženih eksponata, predstavlja sažet presek materijalne kulture ovog istorijski nikad do kraja dokučenog ponora, u čijim razdobljima su burni događaji mnogo puta brusili zupce njenih još uvek uspravnih bedema. Etnografska zbirka Muzeja grada Budve, koncipirana je tako da na pogodan način predstavi odlike seoskog i gradskog života.

Muzej Budve je svom gradu vratio svoje izvorno biće i probudio njegovu davno usnulu dušu. Jedan od dokaza je i dobijanje prestižne evropske nagrade „Zelena jabuka“ / 2005, koja mu je dodeljena za očuvanje i razvoj autentičnih arhitektonskih vrijednosti, u Londonu, 5. maja 2005. godine.

shutterstock_90088759_cover Skopelos: Sve nijanse plavog i zelenog Indoor Tropical Island Lažna plaža za pravi odmor Miločer i Sveti Stefan Organizujte dan na Budvanskoj rivijeri Stara planina leto Počela letnja sezona na Staroj planini · · · · · · · ·