Ljubičice
U VAZDUHU · intervju

Grupu Ljubičice, osim pamtljivog imena, odlikuju i mešavina različitih žanrova, moćna duvačka sekcija, nota muzičke nostalgije… Ljubičice su nastale u Pančevu 2011. godine, a postavu čine braća Vuk i Petar Stevanović, Nicholas Edward Stevens, Lazar Pajić, Andrija Gavrilović i Miloš Budimirov. Od prošlog leta sa grupom redovno nastupaju Zorica Joksimović i Ivana Manojlović.

Na samom početku rada Ljubičice su dobile važne nagrade – za najbolji demo bend u Božidarcu 2011, potom i nagradu za najbolji bend po oceni publike magazina Popboks.

„Tek kada postoje ljudi koji se prepoznaju u našoj muzici krug se zaista zatvara, i muzika ima smisla. Podrška svakog pojedinca, bilo da je to član žirija ili slušalac, neizmerno je značajna bendu. Nagrade su nam otvorile priliku da se prikažemo većem broju ljudi, a to je za mlad bend veoma važno,” kaže Vuk Stevanović u razgovoru za City Magazine.

Primetila sam da u muzici (i tekstovima) gajite atmosferu ovdašnje muzike šezdesetih, kao i uticaje zvuka velikih stranih rok grupa iz tog perioda. Otkud taj senzibiltet? I šta slušate iz tog perioda?

Za to smo verovatno glavni krivci Petar i ja. Kao deca smo rasli uz muziku iz Na slovo na slovo i Rock’n’Roll za decu Vlade i Gileta, a nije nam trebalo mnogo da se prebacimo na Bitlse, od kojih se, moram priznati, do dana današnjeg nismo mnogo odvajali. Tokom tinejdžerskih dana željno smo otkrivali i upijali puno muzike iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Prosto smo se zalepili za taj način izražavanja. Oduševljavali smo se i Vudstokom i gitarskim herojima tog vremena, a mnogo smo voleli i višeglasno pevanje. Sve to se, sasvim neplanirano, zadržalo u našoj muzici, uprkos činjenici da su nas i novi talas i kasnija muzička dešavanja zapljusnuli u godinama studija. Naravno, veliki uticaj dolazi i iz klasične muzike koja je u nekom smislu sama po sebi retro.

Da li je bilo teško doći do prvog albuma?  

To je kod nas bila kombinacija mnogo rada i učenja, i malo sreće, koja je uvek potrebna da bi se nešto realizovalo. Prvi album sadrži pesme koje su nastajale u periodu od 2011. pa do leta 2013. U jesen 2013. snimili smo album za dva radna dana u studiju Krokodil u Pančevu. Naš producent, Milan Bjelica je poneo veliki deo tereta u pokušaju da se na albumu ostvari celovitost i mnogo je doprineo zvuku albuma. Pravi život albuma počinje pojavljivanjem izdavačke kuće Lampshade media koji su prepoznali naš album kao interesantan i objavili ga zvanično na muzičkom servisu Deezer.

Kako je došlo do  saradnje sa Telenorom? Koliko je servis Deezer muzika važan kanal za promovisanje domaće muzike?

Zahvaljujući Telenorovim Play+ paketima, i njihovom planu da se kroz promociju lokalne muzičke scene promoviše i Deezer muzički servis, spaja se lepo i korisno. Telenor promoviše mlade izvođače, koji imaju izdanja na Deezeru, a naš posao je da im pomognemo u dizanju svesti o postojanju ovog servisa. Deezer je zaista dobra stvar i mi smo prezadovoljni što možemo da budemo deo te priče. Verujem da bi ovakav pristup mogao da bude ključna tačka oslonca nove domaće scene, jer je konačno bendovima pružena mogućnost da svoju muziku na legalan način plasiraju velikom broju publike, i da naplate svoj rad.

Šta planirate da radite u budućnosti?

Planovi su ambiciozni. Ova godina je već počela vrlo dinamično, odsvirali smo desetak koncerata i završili snimanje zajedničkog albuma sa Jesenjim orkestrom Danijela Kovača, koji takođe očekujemo uskoro. U toku je snimanje i prvog studijskog albuma našeg projekta Druga strana Ljubičica, koji se bavi izvođenjem savremene klasične muzike. Album će se zvati Ecičibulj Brass, a snimaće se tokom marta i aprila.

Sledeći koncert Ljubičica zakazan je za 12. april u klubu Zeleno zvono u Zrenjaninu. Nadamo se da ćemo stići da do kraja aprila izbacimo i prvi singl, kao najavu drugog albuma. Konture tog albuma sve su jasnije i jasnije. Fenomenalno se zabavljamo radeći na novom materijalu, gradimo svoj izraz i opipavamo granice svojih mogućnosti. Mislim da će to biti veoma zabavan, smeo, svirački album.

Miguel Rodríguez Andreu Miguel Rodríguez Andreu: Upoznajte Španca koji piše o Srbiji Jelena Kiš Jelena Kiš: Kreativna edukacija za čistiju okolinu Slobodan Šijan Slobodan Šijan: Mislim da je Beograd neuništiv Ivan Tokin Ivan Tokin: Pisanje je putovanje