Foto: Nemanja Stojanović
PULS GRADA · clubbing

Kada se zaputite na jutarnju kafu sa laptopom u rancu i tražite kafić koji ima odličan net i dovoljno utičnica, put će vas odvesti na parking stare BIP-ove pivare, u čuvenu Cetinjsku 15, u kafić „Ljubimac“. Čim otvorite vrata kafića ući ćete u udobnu dnevnu sobu. I tu vas pored gomile utičnica i udobnih stolica čeka i posebna ponuda-kafa i ceđeni sok će u kombinaciji uvek biti na sniženju.

U saradnji sa Laptop friendly oragnizacijom, Ljubimac može postati coworking prostor za sve ljubitelje rada iz netipičnih prostora predviđenih za to. Prvenstveno zamišljen kao mesto za odličnu razmenu priče i energije sa ljudima, vodilo se računa o uređenju prostora. Vlasnik Ljubimca, Srećko Obradović, antropolog koji je logikom stvari završio u ugostiteljstvu kaže da je uređenje prostora kao uređenje privatnosti. Privatnost smatra bazičnom potrebom gosta, u Ljubimcu se vodilo računa o tome da stolovi budu na dovoljnoj udaljenosti jedan od drugog, a opet ne predaleko i da muzika bude dovoljno glasna da sto pored ne čuje priču ali da se svi za istim stolom razumeju. Ljubimac je intimno mesto koje čuva privatnost sagovornika. Na pitanje zašto se kafić zove Ljubimac, Srećko je odgovorio da je tokom života shvatio da je Srećko ime za ljubimca, bilo da je to pas, papagaj, zlatna ribica. A zatim da ljubimac nije samo životinja. Svako ima nekog ljubimca, bilo da je to vespa, telefon, laptop, neka osoba, knjiga, film... Baš zbog toga, u ovom prostoru će uskoro biti elemetni pozorišta, filma, umetnosti, spajaće ljude koji imaju strast i misiju. Ili samo vole da uživaju u umetnosti i razgovoru.

Srećko još dodaje da je za kafić danas veoma bitno da ima unutrašnji identitet. Da je prošlo vreme kada su kafići bili iznajmljen prostor u koji se stavi kafemat i točilica za pivo. Kao što mnogi sanjaju da napišu knjigu ili otvore kafić, a čini se da i mnogi od njih to urade, to ne znači da je moguće opstati i postati prepoznatljiv. Ono što izdvaja Ljubimca je činjenica da je ovo kafić namenjen potrebama gostiju. Ideja o Ljubimcu postoji već godinama. Otkad je smislio ime, počeo je da radi na ostvarenju ideje. U kafanama je stekao gomilu iskustva, prišao otvaranju svog kafića antropološki, ali prvo je stvoren stiker. Ljubimac je brendiran kao nalepnica za pivo, i bila je fora, šta piješ večeras, piješ Ljubimca. Nekoliko godina kasnije došlo se do taga da se pije u Ljubimcu. Put od stikera do kafića je trajao nekoliko godina, ali u Beogradu je sada otvoren kafić koji će upoznavati svoje goste i primećivati njihove potrebe.

Čini se da je ovo kafić namenjen prvenstveno za dan, ali svi oni koji počinju da žive noću imaju svoj deo u njemu. Kada je u pitanju dizajn ovog mesta, primetićete odmah kontrast. U prvom planu je već pomenuta udobna dnevna soba, savršena za rad i prvi dejt, ili hiljaditi dejt, a u drugom delu kafića su visoki stolovi i sirov industrijski dizajn. Čini vam se kao da ste u drugom kafiću, iako sve vreme ostaje prijatan osećaj koji Ljubimac ima sam po sebi. Ovde je vreme da se proba neko od najpopularnijih piva koje kafić ima na meniju. Ili, club mate po pristupačnoj ceni, novo omiljneo piće u Beogradu. Odjednom vam je jasno da je Ljubimac savršeno mesto da započnete veče, idealan prostor za warm up, savršen kafić da upoznate kul ljude sa kojima možete dalje u grad.
Muzika će biti pažljivo birana, i za sada se još uvek ne govori o programskim šemama, a što se tiče vikedna otaranja, u četvrtak, 1. decembra kada je i otvaranje kafića muziku će birati svi vaši ljubimci, režiseri, izdavači, pisci, u petak je za DJ pultom Nebojša Marković, a u subotu Dušan Savić. Ivent možete pogledati i ovde. Vidimo se u Ljubimcu!

Green Love cover Green Love žurka u Spensu kafić Šta šankeri zaključuju o vama na osnovu pića koje naručite? 14859803_1847292182167267_228286949113393618_o Dj Redshape u klubu DRUG§TORE Picture2 Deveti „GO2 Halloween maskenbal“ · · ·