ljuto
PULS GRADA · gastro

Džaba što vam gorušica preti, vi morate da stavite još ljutog sosa u svoje jelo? I uzalud vam govore da ne morate da dodate još ljutog u hranu, već je pikantna, vi morate da sipate sami, jer nikad nije dovoljno ljuto, zar ne?

Prema novoj studiji objavljenoj u The New York Times-u, nemate zašto da se brinete. Izgleda da ljubitelji ljute hrane žive duže. U Kini je praćeno zdravstveno stanje 485,000 ljudi, oko 7 godina. Istraživači su učesnicima medicinskog istraživanja dali i upitnike vezane za ishranu i otkriveno je da oni koji vole zaista ljutu hranu imaju tendenciju da žive duže. Takođe, uzeti su obzir i starost, pušenje i porodične bolesti. Naravno, utvrđeno je da oni koje se uzdržavaju od alkohola imaju tendenciju da žive duže. Iako istraživači ne mogu da objasne zašto ljuta papričica produžava život, došli su do zaključka da ljuta hrana smanjuje verovatnoću dobijanja raka, bolesti srca i respiratornih organa. Glavni sastojak ljute hrane je kapsaicin, i poznato je da ima pozitivne efekte po zdravlje ljudi. Dakle, od sada što više ljutih papričica i raznih preliva uključite u svakodnevnu ishranu, imate i podršku nauke!


Viski (foto: google images) Istorija viskija: Od zabrane do zarade DVORISTE-46 Restoran Dvorište: Magija malih stvari CuFtNLVWAAE0p1J cover Bolivijska priča 005 Restoran Patlidžan: Kako je nastao restoran beogradske hrane ·