street-1209401_1280
U VAZDUHU · flešbek

Zimska atmosfera i danas može nekome da deluje depresivno i ponekad zastrašujuće. A zamislite kako je to bilo u vreme kada nije bilo interneta ni vremenske prognoze da objasne šta se to sve u stvari dešava.

Razna verovanja i sujeverja nekada su bila rasprostranjena, ali su danas na svu sreću zaboravljena. Takav je slučaj i kada su u pitanju zima i hladno vreme. Evo šta se sve nekad uzimalo za ozbiljno.

Oštrina zime se može predvideti ubijanjem guske

Narodno verovanje sa juga SAD kaže kako se ubijanjem guske na jesen i potom ispitivanjem njene grudne kosti može znati kakva zima dolazi. Tanja i skoro providna kost znači mlaku zimu, dok deblja kost predviđa oštriju zimu.

Cvetanje na zimu označava smrt

Pre nego što je cveće moglo da bude uvezeno iz drugih oblasti, ljudi su sumnjičavo gledali na cvetove koji se pojavljuju zimi. I ne samo cveće, već i drveće koje bi se rascvetalo van sezone bi po njima predvidelo ozbiljne bolesti i smrt. To je danas mahom posledica globalnih klimatskih promena, tako da ova predviđanja možda i nisu bila daleko od istine.

Bacanje prvog snega preko glave garantuje zdravlje

Na počeku 20. veka zabeleženo je verovanje da kada padne prvi sneg, treba pokupiti lopatom mali deo i baciti ga unazad preko glave jer to garantuje da vam neće biti hladno tokom cele zime. Isto se odnosilo na sneg koji bi nekome pao na glavu sa borovog drveta.

Krv u snegu donosi sreću

Bez ikakvog objašnjenja, verovalo se da kada vidite krv u snegu, to donosi sreću. Napominje se jedino da ne treba probati da se to počisti i da ako vidite mrlju koju je neko već delimično uništio, to označava lošu sreću.

Debele svinje donose loše vreme

Postoje razna sujeverja koja povezuju životinje i predviđanje vremena i neka od njih se temelje na istini, ali ima i onih malo luđih. U Engleskoj se verovalo da treba očekivati hladnije vreme ukoliko su svinje nešto deblje nego obično. Takođe, kada se ubiju da bi se obezbedila hrana za zimu, ukoliko im je slezina sa prednje strane, to znači da će se vreme samo pogoršati.

baba-vanga Baba Vanga je predvidela ovo za sledeću godinu nostradamus-2019-prediction-ww3-war-usa-russia-china-superpowers-748277 Šta je Nostradamus predvideo za 2019. godinu? victoriafernandez-tea_header Čaj proslavlja još jedan rođendan collage Šta je pre 50 godina muškarce najviše privlačilo kod žena · · · ·