Lonely Planet 2016. leto
PULS GRADA · destinacija

Čuveni turistički vodič odabrao je 10 mesta u Evropi, koja nisu “izvikane” turističke meke, već skriveni biseri koji čekaju da budu otkriveni.

Autori ove liste mislili su na sve – i na one koji žele da se kupaju i sunčaju, kao i na ljude koji više vole boravak u prirodi i tišini ili obilazak kulturno-istorijskih spomenika.

Ostvo Teksel, Holandija

Do sada su ovo ostrvo 25 kilometara dugačko i 9 kilometara široko posećivali isključivo nemački i holandski turisti. Sada je vreme da i vi otkrijete borove šume, peščane dine i dugačke plaže koje Teksel nudi. Među aktivnostima, koje su u ponudi turistima, izdvajamo jahanje i paraglajding.

Istočna obala Tenerifa

Poznati turistički rizorti nalaze se na zapadnoj strani ostrva. Ribarska seoca su na istočnoj strani, koju vam posebno preporučujemo. Ovde se takođe nalazi i najlepša plaža na ostrvu u mestu El Medano.

Severna Dalmacija

Lonely Planet ekipa smatra da ostrva i gradovi kao što su Split i Dubrovnik već imaju dovoljno pažnje javnosti, a da možda treba otkriti pomalo divlje krajeve oko Zadra ili istražiti planinu Velebit, koja je pod zaštitom UNESCO-vog projekta Biosphere Reserve.

Ekstramadura

Ovu regiju u Španiji najčešće previđaju zbog atraktivnijih oblasti kao što su Katalonija i Andaluzija. Ali u Ekstramaduri pronaćićete najbolje ostatke rimskih ruševina u gradu Merida, dok Truhiljo i Kaseres podsećaju na brdske gradiće u Toskani, ali bez turističkih gužvi. Takođe, ne propustite da probate sir i pršutu po kojima je ova regija poznata.

Vorikšir

Zelena brda, živopisna mestašca, zanimljive istorijske građevine – sve je to moguće pronaći u ovom kraju Velike Britanije. Ne smete da preskočite posetu Stratfordu na reci Avon, rodnom mestu Vilijema Šekspira. Ili neverovatni Kelivort zamak, posle koga možete da ručate u čuvenom gastropabu The Cross.

Lavov, Ukrajna

Istina je da je Ukrajna bila poprište sukoba u prethodnom periodu, ali ovaj gradić na zapadu države je siguran i nudi najrazličitije atrakcije turistima. Od festivala, koji se održavaju tokom čitave godine, do prelepe arhitekture, koja predstavlja spoj ruske i zapadnoevropske tradicije.

Dordonja, Francuska

Savršeno mesto za ljude koji žude za autentičnim gastro specijalitetima, pošto je ova francuska regija prepuna simpatičnih porodičnih bistroa i živopisnih pijaca. A kad ste tamo, ne propustite tradicionalnu potragu za crnim tartufima.

Venecija

Okej, ovim predlogom definitivno otkrivamo toplu vodu. Ali ono što izdvaja Veneciju ove godine je proslava 500-ogodišnjice venecijanskog geta. Savršena priprema za ovaj događaj je knjiga naše saradnice Mirjane Ognjanović Sirena koja se smeši: Pet bajki o venecijanskom getu.

Arhus, Danska

Dok svi hitaju ka sunčanim plažama, vi idete u suprotnom pravcu, privlači vas skandinavski minimalizam i gastro scena u razvoju. Sjajan izbor u tom slučaju je danski univerzitetski gradić koji će biti Evropska prestonica kulture 2017. godine.

Peloponez

Možda ste na maturskoj ekskurziji posetili Mikenu i Olimpiju, ali sad kada ste stariji, strpljiviji i načitaniji, vreme je da obnovite gradivo. A zatim nastavite u pravcu ribarskih seoca, koja nude savršen pogled i tirkizno plavo more.

Dvorci Život kao iz bajke: Deset najlepših dvoraca sveta Turizam u Nemačkoj Proleće u Nemačkoj #1 – Odmor u prirodi National Geographic Traveler fotografije Napunite baterije – gde da planirate sledeće putovanje "Zeleni" odmor Saveti za „zeleni“ odmor