Najbolje plaže u Evropi
PULS GRADA · destinacija

Uživate li u putovanjima koja se dogode spontano, ili volite da unapred razrešite dileme oko smeštaja i eventualnih muzejskih obilazaka? Ako ste ovoga leta rešili da se opustite u Evropi, na nekoj od plaža, ne previše popularnih u turističkim brošurama, Lonely Planet za vas ima sjajne preporuke…

Lider među internet turističkim vodičima, Lonely Planet, nedavno je objavio spisak najboljih plaža u Evropi za tekuću, 2015. godinu. Od prekrasnih britanskih plaža, za koje verovatno niste znali da postoje, do belog peska na španskoj obali i azurnih plićaka u Grčkoj, pogledajte koje su najbolje plaže da na njima provedete ovogodišnji odmor…

Jaz, Crna Gora

Ako želite da svoj odmor upotpunite s malo avanture, kulture i zabave, široka peščana plaža u Crnoj Gori je idealno mesto! Jaz je sjajno mesto jer se u blizini nalazi grad Budva, a ture do Dubrovnika su lake za organizovati, pored toga možete da šetate Starim gradom i posetite gradsko pozorište na otvorenom. Za one koji uživaju u adrenalinskim sportovima postoji nekoliko zanimljivih avantura – rafting kanjonom Tare ili paraglajding preko Lovćena.

Peniche, Portugal

Luka Peniche i istoimena plaža je poznati lokalitet među surferima, a ove godine je i domaćin jednog od dva mesta gde će se zaustaviti Liga Svetskih Surfera. Ovo je idealno mesto za početnike u ovoj zabavnoj sportskoj disciplini, a ukoliko biste više voleli da lunjate kopnom nego po talasima, tu su staro gradsko jezgro sa zanimljivim crkvama i tvrđava iz 16. i 17. veka, kao i muzej. Za ronioce važno obaveštenje – nadomak obale je prirodni rezervat!

Rondinara, Korzika, Francuska

Korzika ljubomorno čuva svoje prekrasne plaže, i to s pravom. Rondinara, koja se nalazi na kraju puta N198, tačno na polovini između glamuroznog Porto Vecchio i istorijskog Bonifačioa, idealno je mesto čak i za porodična letovanja, i to kamperska. Plaža ima dovoljno parking mesta, restoran na pesku, i sve to u periodu od maja do septembra.

Cale Goloritzé, Sardinija, Italija

Postoje samo dva načina da do tamo stignete – brodom ili peške! Većina ljudi dolazi brodom iz pravca Cala Gonone, ali za istinski doživljaj, možete putovati i na mazgama, iz pravca visoravni Golgo. Za ljubitelje penjenja po stenama potrebno je samo da pitate lokalne planinare i penjače kako da se sami uspnete na stenu koja se nalazi nasuprot predivnoj azurnoj obali.

Plaža Vik, Island

Crni pesak, magla i priče o trolovima i morskim čudovištima je idealna reklama i preporuka za plažu Vik, ili na islandskom – Reynisfjara. Ona je čista suprotnost onome što kada kažete plaža obično pomislite. Nalazi se na najjužnijoj tački na Islandu, i izgleda zaista neverovatno zahvaljujući vetrovima, vulkanskim stenama i naravno, lokalnom folkloru!

Bantham, Engleska

Ova regija Engleske se često meša sa dobro poznatim i slavnim, poput Woolacombe i Croyde Bay, ali Bantham ima mnogo više mogućnosti da pruži od obične plaže, pa bila ona i veoma popularna. Bantham vole surferi zbog visokih talasa, porodice ovde dolaze kako bi uživale u pravljenju figura od peska i uživale u prelepim bazenima, a oni koji vole šetnje najviše se dive okolini jugozapadne obale Engleske.

Cala Macarella, Menorka, Španija

Stidljiva sestra popularne Majorke, nije samo mesto za porodične odmore, već može i one prave avanturiste i svetske putnike zadovoljiti svojom ponudom. Voda je čista i idealna za ronjenje, plaže su neke od najboljih u čitavoj Evropi, a jedna od njih je naravno i Cala Macarella, u obliku potkovice. Litice su oivičene borovim šumama, pesak je izrazito beo, a svako ko je makar jednom bio ovde još uvek priča o čarobnim zalascima sunca.

Voutoumi, Antipaksos, Grčka

Južno od Krfa katamaranom se lako stiže do ostrva Paksos, a onda taxi brodom do ovog malenog ostrva koje je zaogrnuto vinogradima, maslinjacima i voćnjacima, divljim cvećem i udaljenim bisernim plažama. Boja mora je ovde zaista neverovatna i na njenoj boji variraju nijanse od bledog tirkiza do indigo.

private-reserve-2 10 najboljih hotela na svetu Turisti - kako se treba ponašati Kako se kao turisti ne smemo ponašati u inostranstvu Državne granice Fotografije državnih granica širom sveta Adam, Eva i dinosaurus u muzeju u Kentakiju Adam, Eva i nekulturni dinosaurus: Muzej nastanka sveta u Kentakiju · · · ·