Obavezne destinacije u 2015.
PULS GRADA · destinacija

Magazin Lonely Planet je ponovo odabrao 10 gradova koji bi trebalo da se nađu na listi putovanja onih koji su svoju 2015. zamislili kao turističku. Ima gradova koji se zaista nalaze daleko te bi vam za odlazak i planiranje putovanja trebalo dosta novca i vremena, ali ima i gradova koji se nalaze bukvalno u komšiluku i gde ste možda već nekoliko puta i bili. U svakom slučaju, proverite listu, i odaberite makar jedan grad da u njemu provedete neko vreme tokom predstojeće godine.

10. Toronto, Kanada

Reč je o najmnogoljudnijem gradu Kanade, a predviđa se da će tokom sledeće godine ovo mesto posetiti još 250.000 ljudi koje privlači međunarodno sportsko takmičenje – Pan/Parapan American Games

9. Čenaj, Indija

Živopisni indijski grad u kojem su smešteni prelepi stari hramovi, a obiluje i dobrom i veoma ukusnom hranom. Grad poseduje i nekoliko lepih plaža, a 2015. dobija i podzemnu železnicu.

8. Beč, Austrija

U komšiluku se nalazi grad poznat kao kulturna metropola, koja već godinama čini sve da broj turista poveća i to spada u višegodišnji austrijski plan. Sledeće godine Beč slavi rođendan, pa nema razloga da ga ne posetite i častite se saher tortom.

7. Solsberi, Velika Britanija

Britanski grad u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Stounhendž, sledeće godine slavi 800 godina važnog dokumenta za istoriju engleske – Magne Carte. Za ovaj jubilej planirano je dosta specifičnih događaja i festivala.

6. Plovdiv, Bugarska

Grad čuva ostatke rimskog grada i predstavlja pravi biser gradova na obali koji još uvek nisu otkriveni. Mešavina starog i novog sveta i bezbroj sporednih uticaja koje je nemoguće propustiti ukoliko posetite Bugarsku.

5. Valeta, Malta

Nikako da se turisti sete Malte, a ona obiluje kulturološkim, a pre svega arhitektonskim bogatstvom. Sledeće godine proslavlja se jubilej od 450 godina velike opsade Malte kada su se vitezovi sukobili sa Turcima.

4. Zermatt, Švajcarska

Švajcarsko mestašce poznato pod imenom Matterhorn je idealno za sve one koji vole zimske sportove. Pre 150 godina engleski alpinista Edward Whimper popeo se na vrh Matterhorna i to će se sledeće godine dobrano obeležiti u Švajcarskoj.

3. Milano, Italija

Italijanska prestonica mode i dizajna zaista nije na kraju sveta, i ukoliko vas zanima međunarodna izložba Expo 2015. red bi bio da se od marta do oktobra naredne godine prošetate ulicama Milana.

2. El Chalten, Argentina

Još uvek prilično neotkriven deo Argentine, koji ima glečere, vodopade i jezera. Zvuči kao idealno mesto da se pobegne od gužve i gradske vreve koja je česta u turističkim ponudama mnogih agencija.

1. Vašington, SAD
WDC-iStock_000025596617_LargeWashingtonDC

Poznati američki grad čiji je brend Bela kuća poznat je i kao grad muzeja. Sledeće godine će u ovom gradu biti otvoren prvi i jedini muzej afro-američke kulture, grehota bi bila ne posetiti takvo mesto!

Planinari u pohodu na Alpe Hiljadu planinara u pohodu na Alpe Buvlje pijace sveta Vintage & second hand: Najbolji evropski buvljaci Neobične knjižare sveta Neobične knjižare širom sveta Stokholm Stokholm – Kraljevski grad sa hiljadu boja · · · ·