antoine-barres-198888-1000x500
PULS GRADA · destinacija

Nikad nije previše rano da počnete da planirate vaša putovanja, posebno kada su pitanju dalje destinacije. Iako još nismo zagazili u 2018, vreme je da razmislite koje ćete zemlje posetiti u ovoj godini.

Kao što je već postalo tradicija, turistički vodič Lonely Planet će vam pomoći u tome svojim izborom 10 najzanimljivijih zemalja za svetske putnike u 2018.

Pogledajte koje sve države su se našle na njihovoj listi.

1. Južnoafrička Republika

Plaže i planine, životinjski svet i vinogradi, bogata kultura i kosmopolitizam Kejptauna, su samo neki od razloga zbog kojih bi Južnoafrička Republika trebalo da bude obavezna destinacija za posetu u narednoj godini.

2. Kina

Najmnogoljudnija zemlja na svetu je velika, prelepa i puna misterije. Od prošle godine je stavaljeno u funkciju nekoliko novih linija brzih vozova koje će posetu turističkim atrakcijama učiniti znatno lakšim.

3. Mauricijus

Idilično ostrvo je s razlogom poznato po svom moru boje safira, luksuznim apartmanima pored plaže i lagunama ko iz snova. Ljubitelji ronjenja, naravno, ne bi trebalo da propuste da uživaju u prelepim koralnim grebenima.

4. Gruzija

Gruzija je skriveni dragulj s čijim čarima bi trebalo da se što pre upoznate. Ova zemlja bogate istorije je posebno ponosna na svoja vina, a nije redak slučaj da turisti po sletanju na aerodrom od carinika dobiju jednu flašicu ovog alkoholnog napitka na poklon.

5. Malta

Glavni grad Malte, Valeta, će u 2018. biti evropska prestonica kulture, pa se može očekivati dosta festivala, koncerata, izložbi i ostalih zanimljivih sadržaja. Dakle, pravo je vreme da počnete da planirate odmor u ovoj lepoj zemlji.

6. Novi Zeland

Ako volite avanturu u prirodi, Novi Zeland je zemlja koja je kao stvorena za vas. On je bio poznat kao obavezna destinacija za planinare još mnogo pre nego što su ga proslavili filmovi iz trilogije Gospodar prstenova.

7. Džibuti

Ova pustinjska država na istoku Afrike poseduje veoma interesantnu prirodu, ali i tradicionalna letovališta za sve ljubitelje egzotičnih destinacija.

8. Portugalija

Portugalija je dugo bila u senci većeg i bogatijeg komšije, Španije. Poslednjih godina, međutim, stvari se radikalno menjaju. Turisti iz celog sveta hrle u ovu zemlju da uživaju u njenim plažama, gradovima interesantne arhitekture i hrani koja dobija sve bolju reputaciju.

9. Južna Koreja

Južnokorejski grad Pjongčang će naredne godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara. Ako pak niste ljubitelji zimskih sportova, ovu zemlju Dalekog istoka možete posetiti i kad se vreme prolepša i uživati u njeninim planinskim regionima i nezaboravnom noćnom životu velikih gradova.

10. Čile

Čile će u 2018. proslaviti 200 godina nezavisnosti. Iskoristite ovaj jubilej da svratite do Santijaga i uverite se zašto se ovaj grad smatra jednom od najtrendi destinacija na svetu.

Villa Miločer kod Sv. Stefana Budva – idealno mesto za poslovna putovanja Pogled na Budvu, Becice, Sv. Stefan i Przno_cover Planinarska ruta: Budvanski planinski vidikovci Budva Budva – popularna casino destinacija na Mediteranu 0520_cover Budvanski manastiri: Praskavica · ·