Lorejn Paskal
PULS GRADA · kulinarka

Samo nekoliko meseci nakon svetske premijere, pred nama je i srpsko izdanje nove knjige Lorejn Paskal, „Lako do zdravog obroka“. Neodoljiva Lorejn kuvanju pristupa opušteno i zato je svi vole. Ona nas i u ovoj knjizi uči kako da spremamo ukusna, a ujedno zdrava i hranljiva jela. Svi recepti se izuzetno jednostavno pripremaju i savršeno se uklapaju u dnevnu rutinu savremene zaposlene žene.

Uživajte u Lorejninim maštovitim kreacijama koje će pokrenuti sva vaša čula. U slučaju da nikada niste videli nijedan recept Paskalove, preporučujemo vam da pogledate ovaj za jaja benedikt na rostiju od batata i ruzmarina sa holandez sosom. A potom naručite knjigu (besplatna dostava) putem sajta.

Potrebni sastojci:

rosti
2 x 250 g batata s ljuskom
3 domaća jaja
3 grančice svežeg ruzmarina, samo listići, sitno iseckani (oko 2 kašičice)
2 kašike devičanskog maslinovog ulja
Morska so i sveže mleveni crni biber

lagani sos Holandez
150 g putera
3 žumanca
15 ml limunovog soka (iz oko ½ limuna)
Morska so i sveže mleveni crni biber

poširana jaja
8 domaćih jaja
1 kašika belog vinskog sirćeta

za serviranje
2 šake mladog spanaća (oko 50 g)

Zagrejte rernu na 180°C (ventilator na 160°C). Izrendajte batat na krupno, a onda ga uzmite u šake i iscedite svu tečnost iz njega. Drugi način je da izrendani krompir stavite u čistu krpu i da ga gnječite iz sve snage. U vašem batatu možda uopšte nema tečnosti, ali se meni ponekad dešavalo da nabavim gomilu batata punu prekomerne tečnosti. Čim ga što je moguće više iscedite, ubacite izrendani krompir u veliku činiju. Umutite jaja i uspite ih, zajedno sa ruzmarinom i nešto soli i bibera, u činiju sa batatom i sve dobro izmešajte.

Stavite dva velika tiganja na vatru srednje jačine, pa u svaki stavite po 1 kašiku ulja. Podelite smesu od batata na pola i u jedan tiganj prespite kašikom jednu polovinu, izdeljenu u četiri jednake gomilice tako da između njih ostane razmak, a onda na isti način prespite drugu polovinu smese u drugi tiganj, tako da dobijete ukupno osam gomilica. Zadnjom stranom kašike spljoštite sve te gomilice, tako da formirate rostije prečnika 8 cm.

Pržite svaku stranu po 2-3 minuta da postane zlatnosmeđa i ispržena. Potom ih pažljivo premestite na veliki pleh i stavite u rernu da se peku 10-12 minuta dok ne omekšaju.

Za to vreme, da biste napravili sos Holandez, istopite puter na šporetu u malom tiganju ili u mikrotalasnoj rerni u činijici i sklonite ga sa ringle (ili izvadite iz mikrotalasne). Stavite žumanca i limunov sok u blender i mutite oko 30 sekundi dok ne dobije svetliju boju. Onda, dok blender još radi, polako uspite istopljeni puter. Čim se sav puter umuti, isključite blender. Sos bi trebalo da bude gust, svetao i kremast. Sipajte ga u mali tiganj, malo začinite solju i biberom i ostavite na toplom.

Stavite široki duboki tiganj sa posoljenom vodom na ringlu, pustite da polako vri i dodajte sirće. Razbijte jaje u činijicu i pažljivo ga prespite u ključalu vodu. Ponovite isti postupak sa preostalim jajima. Ostavite da se polako kuvaju 3 minuta, da bi žumance ostalo žitko (ili kuvajte minut do dva duže ako volite čvrsta žumanca).

entoni Recept za kraljevski slatkiš: crème brûlée Ukusno i brzo Novi portal za ljubitelje dobrog zalogaja pita Besramno dobra pita od kajsija Lubenica Poslastica leta: Lubenica sa belom čokoladom ·