Anas Abdul-Razzaq Na'em i Bashar al-Assad
U VAZDUHU · urban flash

Još od Staljinovog „brisanja“ sa slika bivših političkih saradnika tokom Velike čistke ’30-ih godina prošlog veka, manipulacija fotografijama je korišćena u propagandne svrhe od strane diktatora i političara.

Ni moderni autoritarni vladari ne zaostaju, a u nekim slučajevima im se pridružuju i demokratski kandidati ili vlastodršci (doduše u mnogo benignijoj formi). Dostupnost Photoshopa i ostalih alata za editovanje slika im je dosta olakšalo posao, ali sve to im je džabe ako ne znaju valjano da ih koriste. Na kraju im se takvi propusti obijaju o glavu i ispadaju smešni pred potčinjenim masama, koje, nadamo se, nalaze bar malu utehu u tome.

Pogledajmo neke od najskorijih photoshop propasti političara u svetu.

Naizgled standardna foto sesija za kampanju slovačke stranke SAS na kojoj su svi u svojim karakterističnim pozama, nakon kraćeg posmatranja otkriva čoveka sa osmehom na sredini fotografije koji deluje kao da je u pitanju kartonska figura sa njegovom slikom, ili verovatnije loš photoshop. Sigurno je mnogo bitan faktor u stranci, čim su morali da ga „docrtaju“ ovako.

Severnokorejski vrhovni gospodar Kim Jong-Un je već pokazao da kao i njegov otac ima talenat za gledanje stvari, a zahvaljujući ovoj fotografiji trebalo bi valjda da poverujemo i da je dobar u planinarenju. Jel postoji nešto što taj čovek ne može da uradi? Naravno, ideja da se popeo na najviši vrh u zemlji visine 2500 metara i tamo stoji u čistom kaputu i cipelama bez tragova snega i bez šala i kape na glavi je suluda, i još jedan primer već standardnog amaterizma u photoshopovanju fotografija tamošnjeg režima.

Sirijska državna novinska agencija SANA je izbacila ovu sliku na kojoj je prikazano davanje zakletve Anasa Abdul-Razzaqa Na’ema, novog gradonačelnika Hame, pred predsednikom države Basharom al-Assadom. Na prvi pogled će vam se učiniti da se takmiče u igri zurenja u kojoj gubi onaj koji prvi skrene pogled, međutim malo bolji pogled na sliku pokazuje da gledaju jedan pored drugog, a Bashar i malo lebdi iznad tepiha dok mu cipela prekriva nogu stola iako je ideja bila da stoji iza nje. Izgleda da je teško naći dobre grafičke dizajnere tokom građanskog rata.

Egipatska režimska novina Al-Ahram je 2010, neposredno pre Arapskog proleća naredne godine, veoma nespretno „promešala“ bliskoistočne lidere i Baracka Obamau na ovom photoshopu, pa tako bivši doživotni predsednik Hosni Mubarak umesto da hoda sa strane kao na originalnoj fotografiji biva prebačen na čelo umesto američkog predsednika. Naravno njegovo mesto na začelju ove male kolone zauzima izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Ako već nije dovoljno očigledno šta su uradili, egipatski propagandisti su se potrudili da svima pokažu svoje neznanje tako što su na novoj slici izostavili pod oko tepiha.

Hillary Clinton je jedna od najfotografisanijih osoba iz politike, pa ostaje misterija zašto se sajt BloombergPolitics odlučio da nakalemi njenu glavu na tuđe telo.

Izgleda da četvoro dece nije dovoljno da steknete naklonost među biračima, pa je potrebno i dodavati malu kucu kao bonus za sve ljubitelje životinja. Rob Kauffman, poslanik u parlamentu države Pensilvanija u SAD, se odlučio na ovaj korak nakon što je već kao deo kampanje poslao svoju sliku bez psića. U svoju odbranu je izjavio kako je to njegov pas koga je dodao zato što nije bio sa porodicom u trenutku pravljenja prve fotografije. Primetite izraz neverice na licu kuce koji kao da kaže „ne mogu da verujem da su me ovako loše photoshopovali…s kim ja živim“.

U martu 2015. kamerunski zvaničnici su odali počast vojnicima stradalim u borbi sa Boko Haramom u Nigeriji. Tri dana kasnije na zvaničnom sajtu vlade pojavila se fotografija na kojoj se kamerunski predsednik klanja ispred sanduka dok se u pozadini nalazi misteriozna, gotovo providna figura. Ne znamo još da li je u pitanju neznanje, ili vlada Kameruna hoće da ohrabri ljude da veruju u duhove.

Da li želite da postanete fotogenični? Niste fotogenični? Evo 6 trikova kako da postanete! Da li biste dozvolili partneru da vam "prčka" po telefonu Da li biste dozvolili partneru da vam „prčka“ po telefonu Da li je skupo vino i dobro? Eksperiment: Da li je skupo vino i bolje? Laila Loves - blogerka za idealne romantične destinacije Devojka koja ima posao iz snova · ·