13 neobičnih buba i pauci
U VAZDUHU · urban flash

Tu pod našim nogama, ali i šire, prostire se veliko kraljevstvo malih živih bića. U njemu se gmiže, skakuće, leti, udvara, lovi… Insekte i paukove koji u njemu žive uporno ignorišemo i krajnje je vreme da se to promeni.
Upoznajte neke od najlepših i najneobičnijih stanovnika zoološkog mikrokosmosa.

Attelabidae

Pored velike raznolikosti boja i oblika, žižci su zanimljivi i po to tome što mogu da urolaju list biljaka ne bi li u njemu ušuškali svoje larve. Takvu sposobnost ima i ovaj žižak sa fotografije, koji pripada prodici Attelabidae.

Chrysochroa fulgens

Razmetanje duginim bojama u ovom obimu retko se viđa čak i u svetu insekata. Nažalost, C. fulgens je zbog toga veoma cenjena kod kolekcionara.

Thwaitesia argentiopunctata

Malo toga se zna o ovoj vrsti paukova jer su njeni pripadnici toliko mali da često izmiču pogledu. Odrasli primerci T. argentiopunctate dugi su samo od 3 do 4 mm.

Tessarotmidae

Za razliku od mnogih insekata pojedine vrste buba iz porodice Tessarotmidae brinu o potomstvu. Pogledajte kako ono izgleda na fotografiji koja sledi.

Melolontha melolontha

Ove preslatke bube su aktivne noću i za to plaćaju veliku cenu. Mnoge od njih izgube život u besomučnom obletanju oko sijalica i zamki za insekte zato što ih privlači veštačko osvetljenje.

Derbidae

Teško je opisati insekte svrstane u red Fulgoromorpha koji broji 12 500 vrsta rasprostranjenih širom sveta. Recimo samo da su mnogi članovi ovog reda poznati po tome što veoma liče na biljke kojima se hrane ali, kao što vidimo, Derbidae su izuzetak.

Sosxetra grata

Neverovatni, pufnasti moljac S. grata živi na teritoriji od Kostarike do Perua.

Greta oto

Iako su mu providna krila zaštitni znak, leptir Greta oto poznat je i po neobičnom ponašanju. Mužjaci se, na primer, udružuju u velike grupe da bi se predstavili ženkama koje biraju partnera.

Bocydium globulare

Dodatak na glavi ovog insekta teško je ignorisati, ali ta perjanica nema nikakvu metaboličku funkciju. Moguće je da je B. globulare koristi da bi zbunio predatore.

Pyrops candelaria

Ovo neobično biće, koje poveliku „surlu“ koristi da bi došlo do soka skrivenog ispod kore drveta, može se pronaći u Kini, Laosu, Vijetnamu i Tajlandu.

Macroglossum stellatarum

Konvergentna evolucija ubedila je mnoge da na našim prostorima živi ptica kolibri. U stvari, reč je o moljcu neodoljivo sličnih karakteristika.

Actias luna

Jedan od najvećih moljaca Severne Amerike ponaša se u skladu sa vremenskim uslovima – u hladnim predelima Kanade A. luna će živeti sedam dana i ostaviti samo jednu generaciju potomstva iza sebe, dok će ih na jugu SAD ostaviti tri.

Empusa pennata

Izgleda zastrašujuće. Tako bi i trebalo. Bogomoljka E. pennata može da ubije bubašvabu koja je za 10% teža od nje.

Cyclocosmia latusicosta

Za razliku od mnogih starleta, pauk C. latusicosta našao je praktičnu primenu za svoju poveliku zadnjicu – kada oseti pretnju, on njom zatvara ulaz u jazbinu.

Curculionoidae

Još jedna trupa žižaka ima neodoljive primerke. Iako je ovaj fenomenalni član porodice Curculionoidae dobio ime po zavidno dugim nogama, ali ni nos mu nije za bacanje.

Najpopularnije vrste kafe na instagramu 11 najpopularnijih vrsta kafe na Instagramu JESSICA CHASTAIN AND BRYCE DALLAS HOWARD Jesu li oni u nekom srodstvu? Pablo Eskobar 8 neverovatnih stvari koje niste znali o Pablu Eskobaru Ugrožene životinje na Empajer stejt bildingu Lav Cecil i još 160 ugroženih životinjskih vrsta na Empajer stejt bildingu ·