Neobični običaji za Novu godinu
U VAZDUHU · urban flash

Običaji su toliko ustaljeni da mnoge od njih uzimamo zdravo za gotovo i retko se pitamo kako bi ih mogao doživeti ostatak sveta. Mi smo, na primer, posebni čudaci jer novogodišnje veče dočekujemo ispred raskošno okićenih jelki i poklona koje je doneo Deda Mraz. Za dobar deo planete tako se proslavlja Božić. Bez ovakvih kulturoloških razlika svet bi bio jednolično i dosadno mesto. A da nismo jedini koji štrče u pokušaju da novi početak obeleže na svoj način pokazuje ovih deset primera.

Danska

Od Nove godine u Danskoj strepi svaki servis za ručavanje jer stanovnici ove zemlje vole da u toku novogodišnje noći zavitlaju posuđe ka komšijskim vratima. Iako ovaj običaj liči na vandalizam, opravdan je uverenjem da što neko ima više krhotina ispred vrata, više će prijatelja imati u narednoj godini. Još jedna zanimljivost – Danci obično stoje na stolici pre nego što sat otkuca ponoć, a onda bukvalno skaču u novu godinu.

Japan

Japanci su prihvatili Gregorijanski kalendar i Novu godinu proslavljaju 31. decembra. Uprkos tome, njihova tradicija je veoma živa. U novogodišnjoj noći zvona budističkih hramova oglašavaju se 108 puta da bi pozdravila Toshigamija, novogodišnjeg boga. Mochi, dekorativni kolači od pirinča, nezaobilazan su deo trpeze, a veruje se i da ulazak u novu godinu sa osmehom obezbeđuje dosta sreće u budućem periodu.

Irska

Zli duhovi nisu naivni, ali Irci veruju da ih mogu držati dalje od nove godine ako hlebom gađaju zid. Sreću je, međutim, još lakše obezbediti ako posle 31. decembra prvi posetilac kuće bude visoki i zgodni crni muškarac. Na žalost crvenokosih žena, njihova poseta se smatra baksuzlukom.

Južna Afrika

Pešaci oprez! Stanovnici Johanesburga se pozdravljaju sa prošlom godinom tako što kroz prozor izbacuju stari nameštaj.

Kolumbija

Putovanja možda jesu zahtevna i skupa ali Kolumbijci ne gube nadu. Da bi u novoj godini obezbedili pravu turističku avanturu, oni sa praznim koferima istrče na ulicu čim sat otkuca ponoć. Što su sa koferom brži i razigraniji, više putovanja mogu očekivati. Donji veš u žutoj boji takođe je neizbežan ako se priželjkuje dobra zarada.

Rumunija

Rumuni veruju da u vreme novogodišnje noći životinje dobijaju moć govora. Običaj je da vlasnici goveda tada pokušaju da razmene nekoliko reči sa svojim stadom. Ukoliko krave zaista nešto kažu, nova godina će biti veoma nesrećna. Ako odluče da ćute, sve će biti u redu. Još jedna zanimljivost u zemlji naših suseda tiče se mode – ljudi u gradu obožavaju da se okupe, igraju i pevaju u kostimima medveda.

Finska

Da bi znali šta da očekuju od nove godine, Finci staru ispraćaju tako što rastopljeni kalaj potapaju u hladnu vodu i potom tumače novi oblik stvrdnutog metala. Ako je kalaj, na primer, poprimio oblik srca, to je znak da se u novoj godini može očekivati venčanje.

Španija

Nema svrhe radovati se novoj godini ukoliko se ne očekuje da bude bogatija i lepša od prethodne. Da bi ovo osigurali Španci u ponoć moraju da pojedu 12 plodova grožđa – po jedan u vreme svakog otkucaja sata. Ukoliko tada nose crveni donji veš, šanse za sreću se, po njihovom uverenju, dodatno uvećavaju.

Australija

Ništa nije tako dobro kao kada Novu godinu proslavljate šetajući ulicom i lupajući varjačama o metalno posuđe.

Ekvador

Mislite da se ne možete rešiti neprijatelja iz prošle godine? Stanovnici Ekvadora svoje izmodeluju u obliku skulptura od papira i novu godinu dočekaju uživajući pored lomače na kojoj one gore. Poret toga, nije loše da se u vatri nađe i poneka prošlogodišnja fotografija.

Slepi miševi Šišmiši su među nama: 13 fascinantnih slepih miševa cover1 Sve stvari koje dotaknemo za 24 sata na jednom mestu Slika Baraka iz godišnjaka na fakultetu...Uvek je voleo da se izmotava taj Obama Teorije zavere: 10 najluđih primera sa interneta Šta znači biti "Instagram suprug" Šta znači biti „Instagram suprug“ · · · · · ·