Ludilo od detalja
U VAZDUHU · pop trash

Istina je, dosta toga u Srbiji je izvrnuto naopačke. Tako je pre desetak godina jedva punoletna pevačica Tanja Savić, namesto uz pomoć onog čuvenog joie de vivre, publiku u zanos bacala stihovima „zar ne zvuči k’o balada moja kratka biografija…nema ljubavi u mojoj kratkoj biografiji“. Nije sve tako crno, ako (više) nema dovoljno veselja u folk i pop muzici, ono se posve neočekivano da naći na čudnim pa i egzotičnim izvorima.

Sezonu tog ozbiljnijeg detaljističkog ludila otpočele su, nimalo čudno, estradne vedete – tako smo iz biografije jedne od njih saznali da je tokom (pokušaja) srednje škole koristila uslugu mesečne karte šabačkog autprevoznika „7. juli“, a ona vazda neshvaćena diva nam je pojasnila da je potomak slavnog austrougarskog plemstva. Estrada i jeste tu da zabavlja, ali ubrzo su je u zasenak bacili slično ostrašćeni udarnici sa drugih polja, a sve po formuli koja nalaže da stvarna postignuća ekvivalent dobiju u iscrpnom detaljizmu iz domena trivijalnog i opskurnog.

Ipak, onaj poslovični kajmak, gle čuda, i na ovom frontu odnosi postojeća ili nadolazeća politička elita; nakon urnebesno iscrpne, ali i dirljivo poetične biografije sad već i čuvene državne sekretarke Stane B. (gde smo saznali o prvom TV  prijemniku u Beranama, pršuti kao zameni za neuspelu vereničku tortu…) stigao je i novi talas ove krajnje viralne manije. Naime, do javnosti su dospeli i izvodi biografija sadašnjih/budućih javnih beležnika, tj. prokazanih notara; neki od njih su ničim izazvani naveli da su se godinama bavili veslanjem, da sviraju klavir, da su gotovo deceniju trenirali rukomet. Vrhunac je ipak bilo navođenje imena vrtića koji je jedan od wannabe notara pohađao, kao i odrednica „aktivno i pasivno poznavanje engleskog jezika“ koju je jedan od kandidata istakao.

Naravno,  nisu ove neumerenosti, ta, nazovimo je tako, ta naglašena briga za (ama baš svaki) detalj, odlike tek onih u niziji, pogleda uprtih u snevane visine opipljivije moći, ne, sve ovo savršenu rimu iznalazi u, na primer,  profesionalnim uspesima gradskog ariktekte već na trećoj godini studija i nasuprot uslovnostima vremena i zdravom razumu, odnosno, u široj atmosferi i dalje upitnih predsedničko-ministarsko-funkcionersko-gradonačelničkih diploma i/ili doktorata. Jeste ovo zabavna manija, ali je i mnogo znakovita endemska pošast koja ukazuje da postoji i dobar deo onih koji zrele godine dočekaju ne uspevši da razluče relevantno od efemernog, a ciljaju na neku od državnih i vođenju države bitnih pozicija. Naravno, i to je jedna od odlika onog glasovitog duha vremena, u kom očito većina prevali ceo i dug životni put i ne osvestivši ko je i zašto je tu.

Sitan je ovaj naš tor, sve se preliva kao u sistemu spojenih sudova, zato ni ne čudi što se kad god se za guše pohvataju učesnici ovdašnjih rijalitija, sve sami gubitnici estradne tranzicije, svako malo čuje ono „Je ‘ ti znaš ko sam ja???“, koje, eto, postade tužno indikativan odraz sveošteg posrnuća. A to onda već i nije tako zabavno, zar ne?

Benedict Cumberbatch, U2 Najbolji „foto-bombaši“ među poznatim ličnostima scarlett johansson Fotografije poznatih sa maturske večeri Klub 27 Pet članova Kluba 27 za koje niste znali Parodije Weird Ala Yankovica Top 15: Parodije Weird Ala Yankovica