cover
PULS GRADA · gastro

Pekare “Lulu” poznate su po vrlo raznovrsnom asortimanu peciva, hlebova i slatkiša, koje prati stalna kreativnost i inovacija. Veliki broj različitih proizvoda pravi se ručno, u malim serijama, i peče se tokom celog dana. Uzor su im takozvane “artizanske” pekare, kakvih ima u Americi, Francuskoj i Engleskoj. A upravo je ta posvećenost ručnoj zanatskoj proizvodnji, korišćenju vrhunskih sirovina, i težnja ka što zdravijem i kvalitetnijem proizvodu, ono što ih izdvaja.

Lulu pekare osnovali su i vode Tamara i Branislav Đurić, bračni par i partneri u poslu. Vođenje pekare (ima ih 5, sa oko 80 zaposlenih radnika) oduzima puno vremena, tako da pored posla, troje dece i dva psa, jedva stižu da se ponekad malo posvete sebi i svojim hobijima – fitnesu i enduro moto sportu. Pre 7 godina našli su se na životnoj prekretnici. Oboje su bili prezasićeni dugogodišnjim radom na odgovornim pozicijama, u velikim IT kompanijama. Dosta im je bilo kancelarije, želeli su nešto drugačije – nešto svoje. Dva su ih faktora opredelila za otvaranje pekara – opšta kriza, kada je hrana najsigurniji posao, ali i lični afiniteti, jer je Tamara zaluđenik za pripremanje peciva i slatkiša.

Kada je odabir naziva bio u pitanju, želeli su neki koji zvuči francuski. Razlog za to je što su na početku najviše maštali o tome da njihove pekare nalikuju onim koje su tamo videli. Tako se Branislav setio naziva Lulu.

Enterijer Lulu pekare je moderan, s elementima u svetu a i kod nas aktuelnog industrijskog stila. Tu su i elementi koji unose toplinu u prostor – rustične mozaik pločice na podovima, stara cigla na zidu. Želeli su da njihove pekare, osim po asortimanu, i po enterijeru liče na one koje su videli u Njujorku, Amsterdamu, i drugim velikim gradovima. Smatraju da Beograd, koji ima fantastične restorane i kafiće, treba da ima i pekare koje mogu da se mere sa poznatim pekarama u svetskim metropolama.

Pekare Lulu čuvene su po raznovrsnoj ponudi hlebova, koja se stalno menja. Po njihovom mišljenju, hleb kao osnovna namirnica zaslužuje mnogo veću pažnju i posvećenost kvalitetu nego što je to slučaj u većini pekara kod nas. Zbog toga ćete u Lulu naći specijalne vrste hleba: od raženog, speltinog, heljdinog i durum brašna. U zavisnosti od inspiracije, hlebovi su obogaćeni celim zrnima žitarica, začinima, suvim voćem, maslinama, cveklom… Prave i hleb bez kvasca, takozvani sourdough bread, inače veoma popularan i cenjen u svetu. On nastaje od brašna i vode dugotrajnom fermentacijom, kojom se dokazano dobija najzdraviji hleb.

Što se tiče peciva, svakog dana u Lulu pekarama nađu se razne vrste štapića, kiflica, fokača, sendviča, mini sendviča, koktel pita, integralnih pita, domaće gibanice. U ponudi su kiševi i rustične pite inspirisane francuskim pekarstvom, hrskave “školjkice” filovane piletinom, te razna mini peciva i integralne grickalice. Važno je naglasiti kako se u pripremi svih ovih delikatesa trude da izbegavaju margarin i druge nepoželjne sastojke.

Slatkiši su im specijalnost, a najpopularniji su mafini, brioši sa Nutelom, cimet rolnice i razne vrste slatkih pita. Tu su i kolači za uz kafu ili čaj: voćni kolač, banana bread, jesenji kolač sa bundevom, cookies, američke pite sa jabukama i borovnicama. Favoriti su još mus od bele čokolade sa jagodama, kremasta Nutela torta, i voćne korpice.

Poseban delikates koji se ne sme zaobići svakako je Toskana, nastala posle jednog divnog putovanja po ovoj italijanskoj regiji, te tako inspirisana njenim gastronomskim šarenilom i jednom specifičnom salatom od hleba. Toskanu u Lulu pekarama pripremaju tako što prepečene kriške hleba poređaju u pleh, pospu različitim suhomesnatim đakonijama, kačkavaljem, komadićima paprike, čeri paradajzom, maslinama, zaliju prelivom od sira i jaja, a zatim ispeku.

Pred novogodišnje praznike Lulu pekare su zatrpane porudžbinama, pa se tada posebno trude da mušterije iznenade nekim zanimljivim prazničnim proizvodom. Prošle godine to je bio italijanski slatki hleb Panettone, a ove godine prave čuveni nemački božićni hleb Stollen. To je takođe vrsta slatkog hleba, koja u sebi sadrži pozamašnu količinu jaja, putera i mleka. U taj savršeni spoj onda se dodaju bademi, obilje suvog i kandiranog voća, korice narandže i limuna, a začini se i zamiriše rumom. Zvuči primamljivo, zar ne?! Moraćete da se uverite sami, pa tako isprobajte ove specijalitete koje vam nudi Lulu, a kad praznici prođu sigurno ćete već postati njihovi redovni posetioci.

Nocciola_Home Made Company12 Home Made: Nocciola – neodoljivi krem od lešnika i čokolade _E0A1020cover Hotel Crowne Plaza: Novogodišnji praznici nam stižu 054_11-logo Ba.Ba.Lu: Čista petica cover Šta jedu svetski lideri · · · · · · · · · ·