pears-1263435_1280
U VAZDUHU · urban flash

Humor je oblik komunikacije za koju se procenjuje da zabavlja ljude i čini da se drugi smeju. Tako kažu psiholozi, iako su i oni saglasni da je teško definisati uzbuđenje, reakcije, mimiku koja nastaje kao rezultat kako društvenog tako i psihološkog fenomena zvanog humor.

Piše: Aleksandra Babić

Frojd je humor definisao kao oslobađanje od tenzije. Ipak, humor ili ,,ono što je smešno’’ nije univerzalni fenomen, on je oduvek varirao od kulture do kulture, baš kao i danas. Međutim, ako težimo da ga smestimo u neke univerzalne okvire, možemo reći da nas nasmeje poruka koja je zabavna, iznenađujuća ili ironična.

Mnoge šale teško je prevesti na drugi jezik. Čak iako se prevedu, različite društvene okolnosti kao i istorija situacije koja je dovela do toga da se u nekom diskursu određena poruka usvoji kao humoristična, utiču na to da ono što je zabavno u jednoj kulturi, ne mora biti zabavno u drugoj.

Britanski humor u filmovima možda je i najbolji dokaz za to. Britanci vole satiru, ali šale koje mogu biti smešne upravo jer su užasno glupe do nivoa da se smejete upravo neuspehu plasiranja šale. Cinizam je primera radi još jedna odlika Britanaca. Ipak, šale na račun britanske kolonijalne prošlosti, nisu dobrodošle među velikim procentom britanske populacije.

Rusi s druge strane vole da se smeju sebi, svom osećaju melanholije, svojoj sklonosti ka alkoholu, svojoj društveno-političkoj situaciji u zemlji.

Ako je verovati raznim istraživanjima, u Švajcarskoj, Nemačkoj ili Holandiji, šale sa dozom ironije nisu na ceni, stanovnici ovih zemalja nemaju sluha za njih. Oni vole pročišćen, jednostovan, humor sa poentom, bez dvosmislenosti i ironijske note.

Humor se u arapskim zemljama razlikuje od države do države. Ipak, ono što je zajedničko za sve, to je da mora biti u skladu sa Kuranom.

Svi volimo da se smejemo, ali ako putujete i upoznajete različite ljude, ne zamerite im ako ne shvate vašu šalu. Smisao za humor je i stvar socijalne inteligencije, tako da ako se nađete u Rusiji, dozvolite meštanu za stolom pored vas da vas nasmeje uz čašicu alkohola.

Philosopher_money Filozofi nam daju odgovor na pitanje da li novac donosi sreću man-woman-couple-eye-contact-outdoors-02132015-727x405 9 pokazatelja da je muškarac zaljubljen u vas becca-tapert-391599-unsplash-1024x683 Nauka potvrdila: Strani jezik se priča tečno ako se nauči do 18. godine page-cover Najsmešnije loše tetovaže · · ·