2000
PULS GRADA · sport&rekreacija

Sila je definitivno jaka u Francuskoj. U ovoj zapodnevropskoj zemlji su odnedavno borbe svetlosnim sabljama, inspirisane filmskom sagom „Ratovi zvezda“, postale pravi sport. Agencija Asošijejted pres javlja da je inicijativa potekla od Francuske federacije mačevanja koja je na ovaj način želela da ohrabri više mladih ljudi da se bave sportom.

Serž Obali, generalni sekretar federacije, izjavio je da je fizička neaktivnost mladih zabrinjavajuća i da će to imati velike posledice na njihovo zdravlje u budućnosti. Iz tog razloga on se nada da će im ovaj sport koji spaja staru veštinu i nove tehnologije pomoći da se vrate u formu jer, kako dodaje, „sada samo vežbaju palac dok skroluju sadržaj na svom telefonu“.

Zainteresovani imaju priliku da se mačuju u nekim od novootvorenih klubova koji nude mogućnost borbi svetlosnim sabljama. Tokom duela takmičari nose masku i zaštitni oklop, a borbe traju dok jedan od njih ne osvoji 15 bodova (različiti udarci sabljom donose različiti broj bodova) ili ima više bodova nakon 3 minuta. Zanimljivo je da pravila sporta nalažu da takmičari moraju da zamahuju sabljom tako da njen vrh u jednom trenutku bude iza njih. Time se obezbeđuje da će borbe izgledati kao one u Ratovima zvezda, a ne kao tipično sportsko mačevanje.

Verujemo da će borbe svetlosnim sabljama narednih godina postati još popularnije. Uostalom, zar se mladi ranije nisu odlučivali za mačevanje nakon gledanja filmskih avantura Robina Huda, Zoroa i Tri musketara? Svako vreme ima svoje heroje, a od 1977. su za mnoge ljude neprikosnoveni Luk Skajvoker, Obi Van-Kenobi, Rej i drugi likovi iz Ratova zvezda. Kada bolje razmislimo, čudi nas da je ovaj sport tek sad izmišljen!


photo-1519741347686-c1e0aadf4611 Sklekovima do dužeg života scott-webb-22697-unsplash Navike iz teretane kojih treba da se otarasite stairs Koja vežba je najbolja za srce? SP19 RN React Epic Novi model patika zbog kojeg ćete obožavati trčanje · · ·