Crtaći
KULTURA · film/TV

Osamdesete godine prošlog veka redefinisale su kulturu i ostavile nam veoma vredno nasleđe. Iako se procvat animiranih filmova, istina, ne može tražiti u toj deceniji, već u devedesetim koje su usledile, ono što se od animacije izrodilo tada bilo je, ako ne kvalitetnije, onda mnogo hrabrije i stilski inventivnije od „Male sirene“.

Ona je 1989. godine doplivala sa novim standardima, od njih napravila šablon i zacementirala ih za naredni period, ali u pozadini bure koju je podigla i dalje se nazire pet veoma važnih animiranih filmova, vrednih naše pažnje.

Heavy Metal (1981) 

Kritičari nikada nisu u potpunosti podržali ovaj zbir naučnofantastičnih filmskih priča, koje su inspirisane kultnim magazinom Heavy Metal. Za današnje uslove, animacija deluje naivno, ali je među odabranim ljubiteljima takav stil stekao dovoljno slave da se Heavy Metal upiše u istoriju antologijskog filma.

Put do ovog uspeha nije bio nimalo lak – zbog pravnih problema, koji su iskrsli oko muzičkih numera, video izdanje odlagano je dugih petnaest godina, tako da su među zainteresovanima kružile samo ilegalne kopije ovog filma. Poslednjih godina veoma su aktuelne priče o rimejku. U jednom periodu, za njegovu produkciju bili su zaduženi David Fincher i James Cameron.

The Last Unicorn (1982)

Pre nego što je Shrek uverio holivudske glumce da pozajmljivanje glasova animiranim junacima nije drugorazredni posao, The Last Unicorn je pokušao da pošalje sličnu poruku decenijama ranije. U ovom filmu mogu se čuti glasovi zvezda kakve su Jeff Bridges, Mia Farrow, Angela Lansbury, Christopher Lee i Alan Arkin, što je bilo veoma neuobičajeno u to vreme.

The Last Unicorn je dečji film, ali se izdvaja prelepom melanholičnošću i neuobičajenim zapletom – poslednji jednorog na svetu polazi u potragu da otkrije šta se desilo sa njegovim srodnicima. Stilski, on s jedne strane podseća na jednostavnost srednjovekovnih tapiserija, a s druge na japanske animirane filmove (animatori koji su radili na njemu kasnije su radili za Ghibli, čuvenu japanski studio za animaciju).

The Flight of Dragons (1982)

Svet magije u filmu The Flight of Dragons polako se povlači pred racionalizmom naučnog pogleda na svet i jedini koji može da obezbedi poslednje utočište bića iz mašte jeste Peter, glavni junak iz XX veka.

Ova neobična premisa, krcata zmajevima i čarobnjacima, veoma je loše obrađena jeftinom animacijom i površnim dijalozima, što je očekivano ako se ima u vidu da je The Flight of Dragons bio namenjen za video tržište. Iako je prepun mana, film se jasno urezao u srce generacijama koje su odrastale uz njega, a posebno je zanimljiv po tome što poručuje da bez sanjarenja, maštovitosti i radoznalosti nema ni nauke.

Fire and Ice (1983)

Ralph Bakshi, reditelj animiranih filmova Wizards (1977) i The Lord of the Rings (1978), udružio se sa svojim prijateljem Frankom Frazettom, slavnim ilustratorom, da bi udahnuo život filmu Fire and Ice. Bakshi i Frazetta ciljali su na odrasle, iako je zaplet njihove avanture klasična kombinacija raznih motiva fantastike, koji uključuju sukob između sveta leda i vatre i potragu za lepom princezom.

Fire and Ice je snimljen rotoskopskom tehnikom, što je podrazumevalo da se prvo snime pravi glumci, a potom prema njihovim pokretima animiraju pokreti junaka iz crtaća. Rezultat je jedan od najbrutalnijih i najerotičnijih animiranih filmova svih vremena.

The Black Cauldron (1985)

Ovaj film je studio Disney koštao 44 miliona dolara i više od deset godina rada. Bila je to najveća suma koja je dotad uložena u neki animirani film, a samim tim i veliko kockanje, koje se, nažalost, nije isplatilo. Među brojnim problemima najzanimljiviji je taj što je na test projekciji film toliko isprepadao decu da su pojedine scene morale biti izbačene.

Čelnici Disneyja su, pored toga, bili dovoljno obeshrabreni zaradom (polovina uloženog) da nisu plasirali film na video tržište punih trinaest godina. Odrekli su se prelepog, hrabrog i za Disneyjevu produkciju neuobičajeno mračnog dela. The Black Cauldron je maestralno režiran, a ni priča nije loša: ako mu mladi sanjar ne stane na put, grozomorni Rogati kralj pronaći će ukleti crni kotao, koji će mu omogućiti da podigne armiju mrtvih i zavlada svetom.

Ryan Gosling Filmovi u kojima je Ryan Gosling neodoljiv ( a kako drugačije) Comedy Fest Comedy Fest: Radionice sa Neletom Karajlićem, Brankom Dimitrijevićem i Ivanom-Goranom Vitezom "Preacher" serija Ljubitelji serija spremite se za “Preacher” premijerno na AMC kanalu Automatski nacrt Nikada ne veruj svom računovođi: pogledajte trejler za novi film Bena Afflecka „The Accountant „ · ·