Mađarski umetnici i holivudski filmovi
KULTURA · art

Svojevremeno su pravila o izradi filmskih plakata bila posve dugačija od onoga kako se to danas tretira. Ne samo da je postojalo uverenje da je film oblik umetničkog izraza, već je i plakat koji je trebalo da promoviše buduću bioskopsku priču bio delo umetnosti za sebe.

Na polju naučne fantastike mnogo je umetnika uradilo neverovatne postere, ali mađarski crtači i slikari i dan danas mogli bi da stanu rame uz rame sa savremenim umetnicima i pokažu im šta znači imati i mašte ali i veštine…

Gledajući plakate za određeni film trebalo bi da se zainteresujete za njega i poželite da u tami bioskopske sale uživate u priči koja je jedinstvena i magijski privlačna. Pokretne slike oduvek su imale svoju snažnu i delotvornu ulogu, ali ni ulogu plakata za filmove ne treba zanemariti. Danas su oni delo hiper produkcije, bez mnogo mašte i sa previše glupih slogana koji ništa ne znače.

Nekada, a naročito filmovi naučne fantastike bili su prostor za razvijanje mašte u svim pravcima. Pogledajte kakve su filmske plakate za čuvene klasike ovog žanra uradili sjajni mađarski autori.

"2001: Space Odyssey" Gábor GyárfásOtvori galeriju
cover1 Izložba „C17H18F3NO“ u Domu omladine Beograda 4. rođendan Ulične galerije Ulična galerija slavi 4. rođendan Daleko od stada Damien Hirst u komšiluku cover1 Izložba Jelene Jureše u Muzeju Savremene Umetnosti · · · ·