Oblast Khumbu u severoistočnom Nepalu
KULTURA · fotografija

Planine su svet za sebe. Nastale su sudaranjem tektonskih ploča i dejstvom vulkana, imaju posebne klimatske uslove, jedinstvene ekosisteme i moraju se pohvaliti s 500 metara nadmorske visine da bi se u našim udžbenicima uopšte mogle nazvati planinama.

Njihova lepota oduvek je predstavljala idealno okruženje za umetničko stvaralaštvo – prvi pećinski crteži nastali su u stenovitim planinskim lavirintima pre više od 35 000 godina. Milenijumima kasnije, američki fotograf Džek Brauer (Jack Brauer) nastavlja tu tradiciju. Iako planine posmatra pomoću savremene tehnologije, njegove fotografije su umetnost koja pokazuje iskonsku lepotu.

Brauerovo interesovanje za velike vrhove počelo je pre nego što je na Univerzitetu u Koloradu diplomirao vizuelne umetnosti. U vreme studija nosio je digitalni foto-aparat na brojne pešačke ture i kampovanja, na koja je odlazio s prijateljima. Postepeno, fotografisanje planinskih pejzaža postalo je njegov stalan posao.

„Fotografijama sam beležio predele na koje bih nabasao usput. Sada putovanja planiram u skladu sa specifičnim fotografskim ciljevima. Dok još uvek držim oči otvorene za neočekivane fotografije koje mogu iskrsnuti na putovanju, obično već imam nekoliko fotografija u glavi koje sam zamislio na osnovu istraživanja mapa i astronomskih podataka, ili na osnovu iskustva i poznavanja oblasti“, kaže Brauer, koji je posetio Norvešku, Nemačku, Hrvatsku, Tursku, Čile, Argentinu, Novi Zeland i mnoge druge zemlje.

Uprkos tome što njegove fotografije izgledaju kao da su perfekcionistički obrađene do detalja, veruje da se amaterska fotografija po kvalitetu može meriti s profesionalnom. U jednom intervjuu posavetovao je fotografe amatere da slede svoje instinkte i ne opterećuju se time šta bi o njihovim radovima mogli reći profesionalci. „Vaša strast sijaće na vašim fotografija, a to je nešto što ne može da se postigne obradom u Photoshopu“, rekao je.

Braueru strast svakako ne nedostaje. Dom je pronašao u planinskom gradiću Crested Butte u Koloradu, gde priprema objavljivanje monografije i honorarno radi kao veb dizajner za druge fotografe. Do sada su se njegove fotografije mogle videti u magazinima National Geographic Traveler, Alpinist, Backpacker Magazine, Climbing Magazine i drugim, a neke od najlepših možete pogledati i u našoj galeriji.

Vrhovi Las Torres oslikavaju se na jezeru koji se nalazi na 2000 metara nadmorske visine u ČileuOtvori galeriju
pagecovernokti Umetničke fotografije noktiju na nogama pagepinupcover Neverovatne slike pin-up devojaka pod vodom pageportreti Fascinantni portreti od voća i povrća pagecover234 Drveće koje odbija da umre · · ·