UNICEF
U VAZDUHU · trend

Ove čestitke su, u svojoj, preko 60 godina dugoj istoriji, inspirisale mnoge, slavne i manje slavne umetnike, ali i decu. Njihova kupovina pomaže rad UNICEF-a, fonda koji je pod okrijem UN i koji pruža pomoć deci u celom svetu, posebno u nerazvijenim zemljama. U Srbiji je prihod od prodaje ovih čestitki namenjen srpskom ogranku UNICEF-a.

Ideja o kreiranju „humanitarnih“ čestitki nastala je 1949, dve godine nakon što je, Jitka Smkova, devojčica iz Čehoslovačke, UNICEF-u poslala crtež u znak zahvalnosti za materijalnu pomoć koji je ova organizacija pružila njenom selu, razorenom u toku Drugog svetskog rata. Crtež na kom su prikazana deca koja radosno igraju oko jednog drvenog stuba našao se na koricama prve novogodišnje čestitke sa logom UNICEF-a i tradicija je počela. Od 1949. svake godine se plasiraju nove novogodišnje i božićne kolekcije čestitki, sa čestim motivom igre, sreće i zajedništva i prazničnih radosti, ali i sa najrazličitijim motivima koje osmišljavaju umetnici iz celog sveta. U dugoj istoriji popularnih čestitki neki od njenih autora bili su i Pablo Pikaso, Anri Matis, Huan Miro, Mark Šagal.

Ideja je vrlo brzo „kupila“ ljude širom sveta. Godine 1950. prodato je 130 000 čestitki, a deset godina kasnije, 1960. prodato je 17 miliona čestitki u 114 zemalja a zarada je iznosila milion dolara. Za Božić i Novu godinu 2010. prihod od prodaje ovih čestitki u celom svetu iznosio je 16,8 miliona dolara.

I, mada se, u današnjoj digitalnoj eri, čestitke mnogo manje šalju poštom, lepa tradicija kupovine UNICEF-ovih čestitki ne posustaje. Neki od motiva na ovogodišnjim čestitkama su – deca koja se raduju Božiću, zimski, snežni pejzaži, novogodišnji motivi – jelke, ukrasi, pahulje, irvasi, deda mraz… Tu su i klasično predstavljeni motivi božićne priče, ali i nekonvencionalne, zabavne ilustracije radosnog hrišćanskog praznika kao i ukrasne, umetničke čestitke, nacionalni motivi različitih zemalja, motivi moderne umetnosti, pejzaž Klod Monea

Deset čestitki sa kovertom koje se nalaze u plavoj kutiji sa logom UNICEF-a uvek imaju i umetničku i vedru notu i dah optimizma. I, svaka čestitka je donacija najvećoj svetskoj organizaciji koja brine o ugroženoj deci – o njihovoj zdravstvenoj zaštiti, zaštiti od eksploatacije i zloupotreba, i ostvarivanju prava na obrazovanje, na povećanje životnog standarda i prava na slobodno vreme i igru.

Pogledajte neke od čestitiki iz UNICEF kolekcije u našoj galeriji:

UNICEF čestitkeOtvori galeriju

Frilenser Pošto sloboda? Beograd grafiti BUG 006 Street art: Magija grafita sb10069212cw-001.jpg Biti singl 790948.jpg Dan zaljubljenih