Gde spavaju sirijska deca
fotografija

Magnus Wennman je nagrađivani foto-reporter iz Stokholma, a kako stanje u Siriji ne prestaje da biva prva i najvažnija vest iz sveta, njegova serija fotografija koja istražuje u kakvim sve uslovima spavaju deca iz ratom zahvaćenih područja šokira javnost i tera na razmišljanje. Svetski se analitičari mahom bave brojkama i teorijama, a one retko kada mogu da vam dočaraju sa čime se sve suočavaju ljudi koji su zbog svireposti rata morali na put, dug i dalek, u nepoznato, često veoma nebezbedno, a sa decom u naručju.

Talentovani fotograf je pratio neke od sirijskih porodica koje su pobegle pred izvesnom smrću, i na tim putovanjima ih je intervjuisao, uglavnom se raspitujući u kakvim uslovima i gde sve spavaju njihova deca. Serija fotografija je zbog toga dobila isti naziv, a ono što je nastalo kao rezultat Wennmanovog rada i putovanja, danas bi se moglo nazvati uznemirujućim, potresnim i veoma korisnim, za sve one koji su uvek pre radi da sude nego da razumeju.

Roditelji su otvoreno govorili o strahotama koje su prošli na svom putu bežeći od rata i smrti, od gladi i umora, preko fizičkih i psihičkih ozleda koje su njihova deca pretrpela koračajući kilometrima, i spavajući u blatu, pod otvorenim nebom, gladni u sasvim neljudskim uslovima. U intervjuu za CNN, Wennman je rekao da su ratni sukobi, njihov povod i izbeglička kriza možda kompleksni za razumevanje, ali ono što svakome postaje jasno jeste da deca uvek i svuda zaslužuju meku postelju i sigurno mesto za san. Ova deca su izgubila nadu, iako vam to može zvučati neverovatno. Za samo nekoliko meseci, od mališana spremnih na igru i maštanje, oni su postali svedoci ratnih užasa, koje ne mogu zaboraviti, i koji im nikada ne mogu vratiti zauvek izgubljeno detinjstvo.

Abdullah, BeogradOtvori galeriju
Michael Stokes Michael Stokes: Ratni veterani u humanitarnoj kampanji Veza na daljinu I veza na daljinu može biti romantična Prerano rođena deca Nekad i sad: Prevremeno rođene bebe, danas već deca cover Pank: Počeci anarhije u Ujedinjenom Kraljevstvu · · · ·