fptbty
KULTURA · art

„Svako može da nauči da crta“ je unikatna kreativna majstorska radionica koju vodi iskusni učitelj crtanja Zoran Golub nastala po metodologiji učenja crtanja opisanoj u knjizi „Crtanje desnom stranom mozga“ američke profesorke dr Beti Edvards. Ova fascinantna metoda podučavanja crtanja rezultat je dugogodišnjeg proučavanja efikasnih načina aktiviranja desne hemisfere mozga kao kreativne, prostorno-vizuelne strane što za rezultat ima izvanredan učinak – sjajan napredak u crtanju u vrlo kratkom roku od svega 15 sati radioničarskog rada.

Ovom metodom rada se ruše predrasude o crtanju kao privilegiji odabranih i Zoran Golub ce vam pomoći znanjem i iskustvom vrsnog učitelja crtanja da zajedno sa njim demistifikujete opšteprisutne mitove poput onih da je za crtanje neophodan talenat, inspiracija i sl.

KOJOJ PUBLICI JE NAMENJENA OVA MAJSTORSKA RADIONICA?

Radionica Svako može da nauči da crta namenjena je svim polaznicima koji imaju jasnu nameru da nauče da crtaju (kao početnici) ili usavrše postojeća znanja u crtanju (kao oni koji žele da usavrše svoje crtačke performanse)! Najmlađi polaznik koji je pohađao Zoranovu radionicu je bio petogodišnjak (5,5 godina), a najstariji je zašao u devetu deceniju života (82 godine). Dakle, starosne granice nisu limit koji postavlja ova radionica.

ZAŠTO DA SE OPREDELITE ZA POHAÐANJE RADIONICE SVAKO MOŽE DA NAUČI DA CRTA?

Zlatna nit ove metode i Zoranovo temeljno uverenje je da crtanje nije privilegija „odabranih“, onih koji se nazivaju jednim imenom – talentovani, već da je to veština, što znači da crtanje može naučiti svako! Ono što vam je potrebno za uspeh u crtanju je dobra volja, usmerena predanost i rad. Ni manje, ni više. Nije li to fantastično saznanje?! Do nas je, a ne do proviđenja, inspiracije, talenta…

Pohađanje majstorske radionice Svako može da nauči da crta pruža višestruke dobiti polaznicima:

  • naučićete da crtate za samo 15 sati intenzivnog učenja i rada na savladavanju ove veštine
  • intenzivnim vremenom učenja – štedi se vaše vreme i postižu bolji rezultati u radu, a ujedno se štedi i vaš novac koji biste uložili u višemesečno podučavanje
  • radićete u malim grupama u kojima ćete dobiti svu neophodnu pažnju učitelja crtanja potrebnu za vaš napredak
  • na radionici ćete dobiti sav potreban materijal i pribor za rad
  • razvićete samopozdanje kroz sticanje svesti da ne postoji granica u ličnom razvoju

KAKO SE VEŠTINA CRTANJA MOŽE SAVLADATI ZA SAMO 3 DANA?

Za samo 15 sati ovog programa, uz stručno vođenje Zorana Goluba i metodički utemeljen rad na serijalu vežbi opažanja koje aktiviraju funkcije desne hemisfere mozga dešavaju se vremenski i kvalitativno fascinantni preobražaji crteža razvijanjem crtačkog potencijala polaznika. Za kratko vreme sadržajnim i naučno utemeljenim vežbama dostiže se visok nivo veštine crtanja. Još uvek nije bilo polaznika koji nisu doživeli doslovno kvantni skok u napretku sopstvenog crteža tokom programa Svako može da nauči da crta sa kakvim god predznanjem došli. Zašto je to tako? Šta ovu radionicu čini jedinstvenom? Program osmišljenih vežbi temelji se na 5 osnovnih veština opažanja koje suštinski dovode do uspeha u crtanju, a to su: 1. percepcija ivica i linija, 2. percepcija prostora, 3. percepcija odnosa, 4. percepcija svetla i senki i 5. percepcija celine ili geštalta. Stručnim i nadasve znalačkim podučavanjem Zorana Goluba, polaznici uče kako da crtaju, ali i kako da uoče i obrađuju vidne informacije poput umetnika.

Niz vežbi u ovoj majstorskoj radionici oslanja se na crtanje portreta. Razlozi su ti što većina početnika, kao i vrsnih znalaca, crtanje portreta smatra izuzetno teškim i nedostižnim, pa uspeh u radu na istim izuzetno podiže njihovu unutrašnju motivaciju. Ali, isto tako, razlog učenja crtanja crtanjem portreta je i taj što je za prepoznavanje lica zadužena desna hemisfera mozga. Korišćenjem adekvatnih crtačkih materijala i pribora za rad, korak po korak, vežbu po vežbu – vrlo brzo, bez ikakve mistifikacije, dolazi  se do potvrde da ovom metodom, samo kod Zorana Goluba SVAKO MOŽE DA NAUČI DA CRTA!

DSC04100 Izložba fotografija „Dinarska lepota“ u Galeriji „Karst“ u Muzeju Jovana Cvijića MART U KCBu Tri martovske izložbe u Kulturnom centru Beograda page-cover Portreti velikana u vidu fantastičnih optičkih iluzija page-cover-gazirani-napici Popularni gazirani napici kao inspiracija za crtane junake · ·