OBLEPIHA FOTO_cover12
PULS GRADA · zdravlje

Ulje obljepihe dobija se iz biljke koja je u narodu poznata i pod nazivom „pasji trn“.

Ova biljka u svom sastavu ima niz vitamina koja joj daju posebna lekovita svojstva. Sadrži nezasićene masne kiseline 3, 6, 7 i 9 zajedno zbog čega su je na Tibetu zvali „ulje života“. Ima visok sadržaj provitamina A, bogato je vitaminima E, B2, B3, B6, B9, P i K, sadrži veliku količinu vitamina C i bogato je bioflavonoidima koji su poznati u medicini kao jaka antioksidativna sredstva (vitamin P9).

Ulje iz bobica obljepihe dobija se postupkom hladnog ceđenja i kao takvo sačuvalo je sve neophodne lekovite sastojke. To je narandžasto-crvenkasta tečnost koja ima karakterističan miris i ukus, a takva boja potiče od velike količine beta karotena.

Ulje obljepihe: jača elastičnost krvnih sudova, smanjuje loš holesterol, snižava rizik tromboze, normalizuje pritisak, smanjuje upalne procese.

Blagotvorno utiče na organe za varenje: čir na želucu, na gastritis i bolesti debelog creva.

Poboljšava imunitet i ima vrlo značajan efekat kod kožnih bolesti: opekotina, ožiljaka, osipa i iritacija kože i eliminiše pege.

Vrlo je važno da obljepiha jača sposobnost vida, bogata je provitaminom A koji učestvuje u izgradnji vidnog pigmenta rodopsina, vitamin C iz njenog sastava poboljšava krvotok očiju i snižava pritisak u očima, a vitamin E utiče na smanjenje zapaljenskih procesa i štiti ga od slobodnih radikala.

woman-591576_960_720 Saveti neuropsihijatara: Kako da postanete u potpunosti srećni kim-kardashian-selfiecover Selfitis: Da li i vi patite od ove zavisnosti? pexels-photo-255268 Jednostavna aktivnost za poboljšanje pamćenja overeatingcover 5 razloga zašto se prejedamo · ·