marina-abramović.jpg
KULTURA · art

Prošle nedelje u Njujorku se održao festival koji organizuje čuveni magazin New Yorker na kome su učestvovali pisci, novinari, umetnici i eksperti u različitim oblastima

Prošle nedelje u Njujorku se održao festival koji organizuje čuveni magazin New Yorker na kome su učestvovali pisci, novinari, umetnici i eksperti u različitim oblastima. Jedna od učesnica na ovom festivalu je bila umetnica, samozvana „baka performansa“ Marina Abramović. 

Marina Abramović: Umetnik je u kućiimg-marina-abramović.jpg

Ali, pre pojavljivanja pred publikom, Marina je ugostila New Yorker u svom stanu u Menhetnu gde je pričala kako prostor za performans postaje samo umetničko delo, ali i kako ne bi mogla da da izvede performans „Umetnik je prisutan“, u kom je sedela pred publikom u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MOMA) svakog dana po deset sati, dok je bila mlađa, jer je tad mislila da je važno da umetnik popuni prostor između sebe i publike.

Umetnica je napravila analogiju između današnjeg tempa života, u kome nema mesta sporosti i koncentraciji, i stanja depresije i nesreće koja preovlađuju u modernom svetu. Pogledajte intervju.


lady_and_the_tramp.jpg Hrana iz poznatih filmova banksy_njujork.jpg Banksy „preuzima“ Njujork resizeofhotelmoskva30tihgodinaxxvek.jpg Art: Hoteli u Beogradu aleksa.jpg Aleksa Gajić u OZON-u