Vino
PULS GRADA · gastro

Njeno ime sinonim je za kvalitetno vino koje se trenutno degustira u više od 60 zemalja sveta, a njena životna priča ravna je scenariju holivudskog romantičnog ostvarenja. Danas upravlja imanjem od 320 hektara na kojem se osim 14 Mašareli vina (od kojih jedna linija nosi njeno ime) proizvodi i maslinovo ulje, čime je Marina Cvetić, rođena Beograđanka, postala jedna od najuticajnijih žena vinske industrije

Sve je počelo jednim slučajnim susretom u Dalmaciji pre više od dve i po decenije, kada je Marina, tada studentkinja, srela Đanija Mašarelija, italijanskog novinara i zaljubljenika u vina. Krajem tog leta Marini je stiglo pismo od Đanija s ponudom za posao u njegovoj vinariji i avionskom kartom u jednom pravcu. Nekoliko godina kasnije, jedna od najuspešnijih berbi Mašareli vinarije dobila je ime po Marini.

Kako se ispostavilo, bio je to ne samo istinski romantičan već i poprilično isplativ potez, jer je upravo specifičan naziv vina „Marina Cvetić‟ zaintrigirao italijansku javnost i naveo je da se zainteresuje za vinariju u usponu iz oblasti Abuco, koja je tada još uvek važila za „region druge lige‟. S prvim probojem Montelpućijano vina iz linije Villa Gemma, bilo je jasno da je skromna vinarija iz Abuca na putu da postane jedna od najboljih u Italiji.

S probojem Trebjano linije iz 1991. godine, koja je i nosila ime Marine Cvetić, ta predviđanja su se i obistinila. Tokom 2000. godine Mašareli crno vino iz linije Gemma Rosso proglašeno je najboljim crnim vinom u Italiji, a pet godina kasnije sama vinarija nagrađena je titulom najbolje u zemlji. Danas se u ovoj vinariji proizvede na godišnjem nivou do dva miliona flaša vina, koje se distribuira u 60 zemalja širom sveta, i njihova ponuda obuhvata: šardone, roze, trebiano, kaberne sovinjon, ali i vrstu vina nazvanu srpskim izrazom „iskra‟.

Nakon iznenadne smrti Đanija Mašarelija 2008. godine, Marina je samostalno nastavila da vodi vinariju, ne dopustivši da tragičan kraj njene ljubavne priče bude i kraj njihove zajedničke ljubavi prema vinu i Abucu. U vođenju vinarije koja danas broji više od 2.300 francuskih barik buradi i 320 hektara zemljišta, pomaže joj najstarija ćerka Miriam, koja je jedno od troje dece koje su Đani i Marina dobili u braku.

Od 2007. godine Mašareli vina se mogu naći u Srbiji, gde se i Marina rado vraća kako iz poslovnih tako i privatnih razloga. U jednom periodu imala je ambicije da sa svojim mužem ulaže u vinograde u Srbiji, ali su odustali usled udaljenosti i brojnih obaveza koje su imali oko svojih izvornih vinograda u Abuci. Vinograda koje Marina danas naziva svojim Tibetom, dok vino iz njih dobijeno nikada ne definiše kao piće, već kao posebnu vrstu ljubavi, strasti i požrtvovanja. U medijima često ističe da upravo u spoju ova tri osećanja vidi tajnu muževljevog i svog uspeha.

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino – ukus Mediterana na Banovom brdu Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena Coffee Room Novi Coffee Room: Novo mesto za uživanje ·