Marčelo
U VAZDUHU · intervju

Ispit zrelosti je, kad je reč o Marčelovom poslednjem albumu, uspešno položen. To dokazuju brojni koncerti održani u sklopu promocije novog albuma, svako gostovanje u vezi s novom ili već postojećim knjigama, ali i nagrada za najbolji album godine, koju mu je dodelio City Magazine. Album „Napet šou” dokazao se kao kompleksni i kompozitorski složeniji od prethodnog „Deca i Sunce”, ali tako je verovatno i bolje – od jednostavnog ka složenom, od dobrog ka još boljem.

Bili ste sprečeni da lično primite nagradu za najbolji album, ali da li vas je obradovala
vest o nagradi?

Nipošto, tu sam vest baš primio s mučninom i gnušanjem (smeh)… Naravno da me je obradovala! Ovo je vreme opšteg pada pažnje, ljude ne zanimaju novinski članci nego samo naslovi, muzički spotovi važniji su od same muzike, a kad neko hoće da kaže koliki si čudak, on spomene da čitaš knjige. U takvoj klimi, veoma sam zahvalan svakome ko je pažnju i vreme uopšte izdvojio baš za Napet šou. A još nam je draže ako ta pažnja i to vreme nisu protraćeni.

Ostavlja li život na točkovima nekakve posledice i kakve?

Niko to ne želi da sagleda, ali sasvim sigurno ostavlja: postoje izvesne sličnosti između takve muzičke gerile i čistog čergarenja. Ponekad jedva čekam vikend u kome nema ni književnih večeri ni svirki. Osim užitka i osećaja ispunjenosti koji dolazi otud što radiš ono što voliš, sve ti je to i jedna velika igra živaca i podnošenja pritiska. Hodaš okolo jednako izrešetan i pohvalama i pokudama i svakakvim (a svačijim) očekivanjima. No, sve ide u rok službe i na svakome je da nađe sopstveni balans kako ga pritisak ne bi zakrivio.

Da ste bili u prilici da sami predložite ili odaberete nekog umetnika ili bend koji bi dobio nagradu za „album godine“, ko bi to bio?

Dobra je lista bila, a od nov(ij)ih nada spomenuo bih bend The Somethings, Kendija i Delokora. Svakako pozivam ljude da slušaju muziku i samo muziku, bez digresiranja ove i one vrste. Recimo, na vašem glasačkom listiću stajao je po jedan pasus o svakom od ponuđenih albuma: u opisu Napetog šoua deo prostora žrtvovan je da se kaže kako je saradnja s Lagunom dobra poslovna ideja. Ne upućujem nekakav prekor, ali ne znam kako taj podatak išta govori o tome da li je album valjan ili nije i kako to ikome pomaže da donese svoj sud o toj ploči. Da se radio izbor najbolje povučenog poteza 2014. godine, možda bi bilo relevantno; ovako, to je digresija, i to je donelo ovo vreme – sve je pod lupom više nego melodije, pevanje, tekstovi, muzičari.

Na čemu trenutno radite? Hoćemo li uskoro čitati ili slušati nešto novo s potpisom Marko Šelić Marčelo?

Napisao sam scenario za jednu predstavu i sa saradnicima počeo rad na songovima, ali je predstava otkazana, iako su glumci već počeli probe. Nije vreme za satiru. S druge strane, emisija Perspektiva, u kojoj sam imao čast da učestvujem kao jedan od naratora i moderatora, prilično je gledana. Radim i na novom romanu, u nadi da će biti objavljen do kraja godine.

Silvan Grenžon Silven Grenžon: Duh igre na fotografijama Jovo Maksić Jovo Maksić: Ma biće bolje! Mora! braća duplas Džej i Mark Duplas: Svim srcem i zajedno u nove sitne pobede! ema fik Ema Fik: Dnevnik jedne Amerikanke · · · · ·