Marko Vučković
U VAZDUHU · intervju

Nedavno lansirana kampanja na Kickstarteru, internet platformi koja pomaže realizaciju raznih umetničkih i inovativnih projekata, promoviše jedinstvenu ekološku lampu koja osvetljava prostor i u kojoj bilje (trava, razne salate) rastu zahvaljujući LED svetlu. Grasslamp je originalni, autorski projekat Marka Vučkovića, dizajnera koji je rođen u Boru 1985. godine, diplomirao je na Beogradskoj politehnici, na smeru Dizajn industrijskih proizvoda.

“Put me je naveo na industrijski dizajn. Crtanje mi nije predstavljalo problem jer to je ono čime sam se bavio ceo život. Industrijski dizajn je samo nadogradnja na već postojeću bazu, drugačiji, umetnički pogled na svet,” kaže Marko Vučković u razgovoru za City Magazine.

I dodaje da je posebno ponosan na prvu nagradu za Grasslamp na Belgrade Design Weeku,  2013. godine, i na to što ga je prestižna Akademija Domus iz Milana  proglasila  pobednikom u konkursu Future Serbia.

Kako je nastala ideja za Grasslamp?

Mislim da je ideja postojala u meni još od malih nogu, ali se iskristalizovala onda kada sam ušao u sferu industrijskog dizajna. Smatram da savremeni način života ograničava konekciju sa prirodom. Pokušao sam da odgovorim na pitanje: kako spojiti čoveka, prirodu i elektroniku, osmisliti kompaktan, minimalistički pristup.

Lampa je patentirana tek 2014. godine, u Zavodu za intelektualnu svojinu, iako je koncept nastao 2009. Prvi prototip napravljen je početkom ove godine i ne može se rečima opisati osećaj kada držite delo koje je do juče postojalo samo na papiru.

Kada je formiran Grasslamp tim?

Inicijalni tim oformljen je 2013. godine, i od tada se  menjao. Branislav Ristić je zaslužan za okupljanje sadašnjeg tima, kome se još pridružuju Ivan Todorović, Miloš Mijatović i Nikola Čabarkapa.

Grasslamp odlikuju jedinstven dizajn i namena. Kako ste objedinili  te karakteristike?

Kada se dizajnira industrijski proizvod glavni akcenat je na njegovoj funkcionalnosti. Ja se nisam rukovodio samo tom smernicom, nego sam pustio da kreativnost odredi put. Lampa osvetljava prostor i to je primarna funkcija, ali u ovom slučaju ona je u drugom planu. Osnovna funkcija je uzgoj žita, raznih vrsta sićušnih, jestivih salata i kombinacija tog bilja. To znači da vi imate jedan multifukcionalni komad nameštaja koji uz malo truda može da preraste u zen kutak.
Dovoljno je dva puta dnevno poprskati seme  kako bi  raslo, a LED svetlo pogoduje rastu bilja unutar lampe, pošto simulira dnevno svetlo.

Kako ste osmislili kampanju na Kickstarteru?

Sami smo  finansirali kampanju, a PR i marketing radi jedna od najuticajnijih agencija iz Los Anđelesa. O samoj uspešnosti još je rano da se govori, ali za samo nedelju dana kako kampanja postoji sakupili smo 30 odsto sredstava.

Ako kampanja bude uspešna i sakupimo novac, proizvodnja je planirana za prvi kvartal 2016. godine, u Kini. Ovom prilikom želeo bih da pozovem sve ljude da nam pomognu da sakupimo sredstva. Čak i donacija od jednog dolara  nama mnogo znači.

Frajle The Frajle: Autentičnost i dobra energija Ana Petrović i Toni Ana Petrović: Toni + Cici + Biki Lamberto Bava Lamberto Bava: Demonska privlačnost italo horora cover1 Božo Vrećo: Ja sam Koštana i tu nema glume, samo prepuštanja