BeFunky Collage
KULTURA · film/TV

To što se Fest završio ne znači da treba prorediti posete bioskopu. Naprotiv! Srpski distributeri pripremili su zaista raznovrsnu i bogatu ponudu, pa je red da se pozabavim najaktuelnijim i najatraktivnijim naslovima na redovnom repertoaru. U kratkom (ali sveobuhvatnom) pregledu, osvrnuću se na čak jedanaest svežih bioskopskih naslova.

Pravo sa Festa, u bioskope su stigli filmovi: Oblik vode, Tri bilborada ispred Edinga u Misuriju, Skver i Lady Bird. Oskarima nagrađen Oblik vode (Shape of Water), novi film Giljerma del Tora, krupno je razočaranje i najslabija stavka u impresivnoj filmografiji ovog autora. Znam, paradoksalno je da Del Toro najviše priznanja i pohvala dobio za svoj najslabiji film – ali to vam je život, to vam je Oskar, to vam je amfibijski lobi u Holivudu. Scenario Oblika vode nije preterano zanimljiv i originalan, a isto važi i za likove u ovom izvikanom filmom. Sve je to ranije viđeno, i to u boljim filmovima.

Tri bilborada ispred Edinga u Misuriju (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), Skver (The Square) i Lady Bird su već mnogo bolji izbori. Prvi nudi veoma uzbudljivu priču o osveti i odličnu glumu (Frensis MekDormand i Sem Rokvel nagrađeni su Oskarima za svoje uloge), drugi je art-house ekstravaganca smeštena u svet umetnosti, a treći dirljiva i komikom začinjena priča o odrastanju u režiji glumice Grete Gervik. Sa Festa nam je stigao i novi film Kler Deni, Neka svetlo uđe (Un beau soleil intérieur), ali njega preporučujem samo najzagriženijim poklonicima Žilijet Binoš i francuskih pričaonica. Ostali neka slobodno preskoče.

Kada smo već kod Oskara… Oskarovke Helen Miren i Dženifer Lorens napravile su negde u isto vreme neke veoma čudne izbore u svojim karijerama… Da krenemo od starije i iskusnije… Helen Miren je pristala da glumi u hororu Kuća duhova (Winchester), prilično rutinskom hororu braće Spierig (režirali najnoviju Slagalicu strave i još neke ne baš sjajne horore/žanrosvke filmove). Kostim i scenografija su korektni, ali sve ostalo… U redu, gledao sam ja i slabije horore od ovog, ali ovo je ipak ambiciozna produkcija sa krupnim glumačkim imenima u podeli – trebalo je da valja ili da bude barem korektna… Ne može mnogo da pomogne ni Helen Miren, ni Džejson Klark.

Što se Džen Lorens tiče, ona je sa Izdajom (Red Sparrow) zašla u teritoriju erotskog trilera… U ovoj adaptaciji problematičnog špijunskog romana Džejsona Metjuza (na srpskom ga možete čitati u izdanju Lagune), mlada Dominika Jegorova (Lorens), bivša primabalerina Boljšoj teatra, postaje ruska operativka. Slede brojni prizori seksa i nasilja, a mlada glumica za zadivljujućom dozom ubeđenja glumi u ovom sumanutom filmu u kome baš ništa nema smisla. Da, Dženifer Lorens se ovde skida i upušta za (holivudske A uslove) veoma eksplicitne scene seksa koje kao da su preuzete iz nekog erotskog filma iz 1970-ih. Kada se sve sabere i oduzme, najzanimljiviji deo filma je Marijas Šonarts koji je ovde stilizovan tako da neverovatno liči na mlađu verziju Vladimira Putina (iako ne glumi ruskog predsednika, već operativca na važnoj funkciji). Film je režirao Frensis Lorens, reditelj Igara gladi i Konstantina, tako da Izdaja poseduje vizuelnu ispoliranost.

A sada… Da se malo igramo. Pčelica Maja: Medene igre (Maya the Bee: The Honey Games) veoma je simpatičan crtač i deca će u njemu uživati. U pasusu iznad sam pominjao Igre gladi, pa ću se nadovezati i napomenuti da je Majina nova avantura modelirana po ovom poznatom književnom/filmskom serijalu. Naravno, sadržaj je prilagođen najmlađima, pa nema krvoprolićaMedene igre su prevashodno namenjene deci, ali mogu biti zanimljive i onima koji su odrastali uz Majine avanture. Čuvenoj pčelici je u srpskoj verziji glas pozajmila Mina Štrumfeta Lazarević.

Noćne igre (Game Night) je odlična komedija sa krimi elementima, u kojoj glavne uloge tumače Džejson Bejtman i Rejčel MekAdams, uz zapaženo učešće Kajla Čendlera i Majkla K. Hola. U pitanju je izuzetno zabavan film koji kombinuje spelstik i grosaut sa dinamičnim krimi zapletom. Glumci su veoma raspoloženi, a scenario i reditelj im omogućavaju da se razigraju i pokažu svoje komičarske adute.

Trenutno naveći hit u svetskim bioskopima, superherojski spektakl Crni panter, nije onoliko dobar kao što se priča. Ni približno. Akcioni delovi jesu korektni, to je tačno i to ne sporim. Ali, Marvel nas je već navikao na kvalitetnu akciju u svojim filmovima. Crni Panter je ovogodišnja Čudesna žena, svojevrsni odgovor Marvela na Di-Sijev prošlogodišnji komercijalni trijumf sa Dajanom Prins, film koji ispravlja „superherojske nepravde“ iz prošlosti. Sada su u fokusu tamnoputi junaci, koji se obično u ovoj vrsti filmova moraju zadovljiti epizodnim ulogama. Sve je to lepo i krasno, ali izmišljena afrička država Vakanda i njeni žitelji nisu previše zanimljivi. Film koji „beži od stereotipa“, zapravo se je do guše u istim i nudi nenadahnuti miks folklorizma i nju-ejdž filozofije. Sve je to posve trivijalno.

Uspeh Crnog Pantera u domaćim bioskopima je već zasenio Led (Лёд), ruski ljubavni film koji preti da postane jedan od najvećih hitova sezone. Projekcije su rasprodate, a posetioci sjajno reaguju na film i sa projekcija izlaze ozareni i nasmejanih lica. U čemu leži privlačnost Leda? Jedan od mamaca je svakako srpski glumac Miloš Biković kome je pripala jedna od glavnih uloga. Naravno, tu su i drugi kvaliteti. Reditelj Oleg Trofim zna tačno šta publika želi da gleda, te nudi priču o prevazilaženju prepreka, velikom uspehu i velikim problemima, a sve to protkano zapletom u kome figurira ljubavni trorugao. Pomalo iznenađujuće, Led se na mahove pretvara i u mjuzikl, sve sa plesnim tačkama i pesmama koje izvode glavni glumci. Aglaja Tarasova, Miloš Biković i Aleksandr Petrov odabrani su odlično za najvažnije uloge, dok Marija Arnova briljira kao zahtevna ali u suštini osećajna žena koja rusku decu i omladinu podučava umetničkom klizanju. Led je vrsta filma koga je srpska publika željna, a istovremeno i još jedan dokaz da Rusi definitivno znaju kako da snime atraktivan komercijalni film koji može da parira Holivudu.

adrift-movie-stills-and-poster-3 Adrift: Ljubavna drama prema istinitom događaju best-horror-movies-2018-1519312127 Horori kojima se radujemo u 2018. cover Interesantne činjenice o 5 Hičkokovih filmova grindelwaldheader-768x509-cover Prvi trejler za nastavak filmskog hita „Fantastične zveri“ · · · ·