1-NAJAVA-PROGRAMA-MART-2019
PULS GRADA · aktuelno

Martovski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće repriza retrospektive Dušana Makavejeva, ciklus „Velikani svetskog filma“ posvećen Serđu Leoneu, kao i niz ostvarenja francuske kinematografije povodom Meseca frankofonije.

Francuski klasici biće prikazani i u ciklusu Moj izbor koji je za ovaj mesec sastavio Boban Jevtić. Uz redovne programe Nema sreda, Dokumentarni četvrtak i Šok koridor predstavlja, ovoga puta posvećen Vilijamu Kaslu, Kinoteka će biti domaćin Beogradskog irskog festivala. Najavljena je i premijera filma Šoker (2019) Nemanje Obradovića, za koji je scenario napisao nekadašnji upravnik Biblioteke Kinoteke Borislav Stanojević.

Posle prvih dana marta i projekcija sa 47. Festa, redovni program u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici počinje 6. marta u novoimenovanoj Sali Makavejev i to upravo filmovima slavnog reditelja i scenariste Dušana Makavejeva. Reč je o reprizi retrospektive iz februara, koja je priređena povodom smrti velikana srpskog i evropskog filma. U različitim terminima sve do 17. marta publika će ponovo moći da vidi izuzetna ostvarenja WR: Misterije organizma, Čovek nije tica, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Nevinost bez zaštite

Mart je Mesec frankofonije u celom svetu, a Kinoteka se uključuje izborom ostvarenja francuske kinematografije od 18. do 21. i potom 27, 28. i 30. marta. Biće prikazana dela klasika iz 60-ih godina Nek zver krepa (Que la bête meure, 1969) Kloda Šabrola, U zenitu sunca (Plein soleil, 1960) Renea Klemana, Lift za gubilište (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) Luja Mala, Četiri stotine udaraca (Les quatre cents coups, 1959) Fransoa Trifoa, ali i Delikatesna radnja (Delicatessen, 1991) Marka Karoa i Žan Pjer Ženea i drugi filmovi. U okviru Frankofonije 19. marta biće održana besplatna projekcija filma Osmi dan (Le huitième jour, 1996) Žakoa van Dormela, za decu s Daunovim sindromom.

Muzej Kinoteke, posle projekcija sa Festa, u ciklusu Sećanje na… 4. i 5. marta podseća na stvaralaštvo nedavno preminulog reditelja Stenlija Donena, autora čuvenog filma Pevajmo na kiši (Singin’ in the Rain, 1952).

Ciklus Crni film, koji se bavi usponom afroameričkih filmskih stvaralaca, nastavlja se 19. i 21. marta s devet naslova iz 70-ih godina. Među njima su Mahogani (Mahogany, 1975) sa Dajanom Ros u glavnoj ulozi, u režiji Berija Gordija, Crni izazov (The Great White Hope, 1970) Martina Rita sa Džejmsom Erlom Džounsom, koji je i pratner Dajen Kerol u filmu Ljubav bez obaveza (Claudine, 1974) Džona Berija, zatim Crni panteri u Harlemu (Cotton Comes to Harlem, 1970) Osija Dejvisa i drugi.

Ovog meseca ciklus Velikani svetskog filma posvećen je italijanskom reditelju i scenaristi Serđu Leoneu, koji je svetsku slavu stekao vesternima Za šaku dolara (Per unpugno di dollari, 1964) i Dobar, loš, zao (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966), oba sa Klintom Istvudom u glavnoj ulozi. Pored tih filmova u Muzeju Kinoteke će od 28. do 31. marta biti prikazani i Leoneov debitantski film, istorijska avantura Kolos sa Rodosa (Ilcolosso di Rodi, 1961) i drugi, zaključno sa epskom krimi dramom Bilo jednom u Americi (Once Upon a Time in America, 1984).

Od usta do usta Humanitarna večera u restoranu Od usta do usta 1000x500_8mart_cebef_CM „Ljubav se zove imenom žene“, koncert 8. marta gaf poster 2019 copy Zvanično najavljen program jubilarnog 20. Guitar Art Festivala na konferenciji za novinare FWIS -dosadasnje dobitnice Deveti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ · · ·