Tierra-Utopia-1-cover
KULTURA · film/TV

Svake godine krajem marta uz proleće nam stiže i Martovski festival, naš najstariji filmski festival. Ovaj put uz lepo vreme stižu i lepe vesti o dominaciji domaćeg dokumentarca „Druga strana svega“, a rediteljka Mila Turajlić će na festivalu održati predavanje o tome kako s malo sredstava napraviti snažan film.

Dok u takmičarskoj konkurenciji budemo tražili sledeću Milu (ili novog Dušana Vukotića koji je s Martovskog otišao u LA i osvojio jedinog našeg Oskara), prateći program Festivala ponudiće puno i onima koji film ne prate profesionalno.

Svako veče biće prikazani inspirativni dokumentarci. Domaći Tierra Utopia o gradonačelniku španskog grada koji otima zemlju bogatima i pljačka supermarkete da bi delio hranu ili brutalni Preko svih granica o pripremanju mlade ruske gimnastičarke za Olimpijadu, predstavljaju najbolje od dokumentarnog filma – jake junake i uzbudljive okolnosti koje ih pomeraju napred. Tu je i domaći film Dugo putovanje u rat, napeti dokumentarni politički triler o intrigama koje su nas odvele u Prvi svetski rat.

Martovski donosi i iskustvo gledanja dokumentaraca kakvo do sada nismo imali. Uz pomoć „virtuelne realnosti“ možete se naći usred borbi koje Kurdi vode protiv Islamske države, ili u srcu Amazonije kojoj preti uništenje – dovoljno je da u holu Doma omladine stavite VR naočare i postaćete direktan učesnik nove vrste dokumentaraca.

Tu su i radionica animiranog filma za decu koja nam pomaže da napravimo naš prvi animirani film, kao i „Filmske stolice“ gde svako ko ima ideju za film može da porazgovara s našim najvećim filmskim kreativcima.

FDU, RTS i Zastava film obeležiće jubileje retrospektivama filmova koji su osvajali nagrade na ranijim festivalima, pa ćemo uživati u radovima starih majstora Gorana Paskaljevića ili Lazara Stojanovića.

Uz retrospektivu najznačanije austrijske rediteljke Rut Bekerman, Martovski nudi svima koji vole film mogućnost susreta – sa stvaraocima, stranim gostima i, najvažnije, s retko dobrim filmovima.

1521649211223-Screen-Shot-2018-03-21-at-121655-PM-cover Nightflyers: Prvi snimci iz nove serije po priči Džordža R.R. Martina landscape-1513265420-deadpool-2 Deadpool 2: Povratak najvećeg šaljivdžije među superherojima page_cover 7 poznatih glumica koje su postale rediteljke cover „Gaša Šeprtlja“ od 4. aprila na velikom platnu · · ·