moja fotka
KULTURA · art

„Ne budi baksuz ni namćor. Budi dobar. I kao što je rekao Oskar Vajld: Budi svoj. Svi ostali su već zauzeti.“
Lutajući ulicama Beograda naleteli smo na „Vesela uputstva za život“, crvenu zbirku vizuelne poezije autorke Maše Zorić. Maša Zorić je Dorćolka, zaljubljenica u prirodu, optimista, i autorka izložbi „Ljubavna pošta“, „Ljubavna pošta i još jedna priča“ i „Oda drveću“ kao i gore pomenute zbirke zbog koje smo inicijalno i razgovarali sa Mašom.

Piše: Aleksandra Babić

Nepretenciozno, jednostavno, dečje i iskreno – to su reči koje opisuju Mašina Vesela uputstva za život, a takva je i sama Maša. Nakon studija arhitekture, shvatila je da ipak želi da se bavi nečim drugim i odlučila je da se vrati crtanju, koje je volela još od detinjstva. U takvoj atmosferi, spontano nastaju i vesela uputstva, zbirka jednostavnih životnih istina, bez previše filozofiranja.

Maša svoje misli, olovkom, tušem i bojom utiskuje na papir. U periodu kada je pripremala svoju drugu samostalnu izložbu, šetala je ulicom i naišla na psa lutalicu. Onako sam na ulici, bez igde ikoga, pomislila je koliko mu treba ljubavi, a potom je došla kući, zapisala tu misao i pustila da ideja u njoj sazri. Ta misao je kasnije postala jedno od uputstava u knjizi. Nastavila je da zapisuje svoje misli, kao crtice iz života. „I jednog petka, nisam nigde izašla. Legla sam da spavam, i misli su same nailazile, ja sam zapisivala i crtala. Tako sam dočekala jutro. Neki glavni sklop je nastao te večeri“.

„Nacrtaj na ogledalu jednu liniju, zakrivljenu na gore“, „Poštuj i voli prirodu. Zagrli drvo“ ili „Ne budi baksuz ni namćor. Budi dobar. I kao što je rekao Oskar Vajld: Budi svoj. Svi ostali su već zauzeti“ – neka su od Mašinih omiljenih uputstava iz zbirke. „Da budeš svoj, to je oduvek bilo važno, ali mislim da je to posebno važno danas kada ljudi stalno traže neke uzore, pa se izgube u toj neprestanoj želji da budu kao neko drugi“.

Maša prati svoje impulse, pamti naizgled obične situacije i prizore, one delove svakodnevice na koju ne obraćamo pažnju, u sopstvenoj memoriji beleži osećanja, asocijacije, slike, a onda ih prenosi na papir. I jedan od njenih najdražih crteža insipiraciju je našao u običnoj šetnji. „Na prozoru jedne zgrade ugledala  sam žicu sa vešom. Momentalno mi je prošlo kroz glavu kako je to odraz intimnosti, kako je to trenutak kada ste toliko bliski sa svojim partnerom. Tako je i nastao crtež: Moje gaće, tvoje gaće suše se na žici. To za mene sad već znači ljubav“.

Ljubav prema dragim ljudima, prirodi, životinjima, su neki od glavnih motiva u Mašinim radovima. „Nemam jednu definiciju ljubavi, već stalno imam nove inspiracije. Ljubav se daje, i ja je kroz igru linija, reči i boja istražujem“.

Pored ljubavi, želja za promenom je takođe jedan od Mašinih glavnih motiva zbog kojih se upušta u stvaralački proces. „Možda zvuči pretenciozno, ali zapravo nije tako. Želim da moji radovi podstaknu na razmišljanje. I na promenu takođe, na čovekov unutarnji rast. Da bude bolji“, objašnjava Maša.

Maša trenutno radi na svojim knjigama za decu, ali i na novoj izložbi koju očekujemo do kraja ove godine. Do tada, preostaje nam da učimo uputstva – „Uživaj u trenutku. I zastani ponekad sa svojim mislima. Al’ potpuno sam/a. I vidi gde će da te odvedu. Sigurno do zanimljivih mesta. I do tebe. Naučićeš da budeš iskren/a prema sebi“.

Iva Kuzmanovic Priroda sećanja: Iva Kuzmanović u U10 Stefan mirosavic zepter Izložba crteža Stefana Mirosavića u muzeju Zepter Lg event juni logo i tekst Lemon Berry Studio: Povezivanje kroz stvaranje! hyperrealistic-paintings-young-sung-kim-12 Ovo su slike a ne fotografije · ·