baner za akciju muzikecover
PULS GRADA · shopping

Muzički diskovi i ploče su idealni pokloni za praznike. Ako ste u centru grada, ne propustite priliku da svratite do Mascom Store-a u Čumićevom sokačetu i pogledate kakve sve novitete i popuste su nam pripremili ove zime. Sigurni smo da ćete pronaći neka muzička izdanja koja će se svideti vašim članovima porodice i/ili prijateljima, a ako više vole da čitaju, nemate šta da brinete. Čak 50 naslova se trenutno nalaze na popustu u prodavnici.

Saznajte u našem tekstu kakva je još iznenađenja Mascom priredio za nas početkom 2018. 

„HEROJSKI“ DEJVID BOUVI na 11 CD-ova

Bilo da ga volite kao Zigi Stardasta, Mršavog belog vojvodu ili, prosto, Dejvida Bouvija – jednog od najkompletnijih umetnika na svetskoj sceni – ne postoji period u njegovoj karijeri koji je intrigantniji od albuma koje je snimio krajem sedamdesetih, dok je živeo u berlinskoj četvrti Šoneberg. Iako su snimani potpuno nepretenciozno, bez želje za komercijalnim uspehom, zanimljivo je da je upravo taj period „proizveo“ jedan od Bouvijeh najvećih hitova, bezbroj puta obrađivan od različitih umetnika – Heroes. I zaista, ovo je bio „herojski“ poduhvat, koji je sada objavljen u box setu koji čine 11 CD-ova odnosno 13 LP-ova, pod možda činjenično najtačnijem nazivom A New Career in a New Town.

Ova kolekcija je brilijantni prikaz najumetničkije ere Bouvijeve karijere a prava je šteta što nema i više muzike iz tog perioda u koju bi njegovi fanovi mogli da „zarone“ i uživaju, otkrivajući ga sloj po sloj. Što se rariteta u ovom box setu tiče, oni su zaista fascinantni: poput Baal EP-a  (čudne ali i čudesne selekcije melodramatične interpretacije muzičkih priča Bertolda Brehta). Ne iznenađuje što novi miksevi albuma, od kojih je većinu Bouvi odobrio pred svoj dolazak, čine da se zvuk albuma deluje „rasterećenije“. Veći naglasak je na gudačima a perkusije „izbijaju“ na neočekivanim mestima i, jednostavno, sve deluje lakše.

Box set A New Career in a New Town će od početka 2018. godine moći da se kupi i odvojeno po album ali sigurni smo da je upravo ova verzija idealan poklon za „die hard“ fanove.

NIKADA OBJAVLJENI SNIMAK GRUPE „EKATARINA VELIKA“

Album Krug, poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe „EKV“, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak. Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju „Mascoma“ stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i „krug“ se, i zaista, zatvara (nakon izdanja „Iznad grada, snimka sa koncerta iz Sava Centra 1993. godine).

„Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.

Naš istaknuti vizualni umetnik, Vuk Vidor, koji se družio i sa članovima grupe EKV sarađivao na tri albuma kaže da, za njega nije iznenađenje to što ih slušaju i mlade generacije: „Evidentno je da njihova muzika komunicira sa svima ali je meni jasno zašto komuniciraju i sa mladima: zbog tekstova i muzike koja je beskompromisna. Ta muzika nije lažna, nije formatirana, nije marketinški rađena.. To su vremena kada se radilo iskonski, bez razmišljanja i kalkulacija tako da to jednostavno ostaje“.

Dvostruki CD Krug se nalazi u prodaji na sajtu mascom.rs kao i u Mascom Store u Čumiću kao i u svim renominaranim prodajnim mestima u Srbiji.

GRAFIKE GRUPE EKV PO SPECIJALNOJ CENI

Vuk Vidor, svetski afirmisan umetnik našeg porekla autor je četiri grafike inspirisane čuvenom rok grupom sa ovih prostora EKV, koja istovremeno predstavlja i jedinstven fenomen domaće urbane kulture. Vuk je lično je sarađivao sa grupom EKV kao autor omota i ovom prilikom interpretirao je u mediju grafike naslovne strane albuma Samo par godina za nas, Ljubav i Dum Dum.

Kako kaže, čast mu je bila sa prijateljima iz EKV deli svoje vizuelne ideje i stvara slike koje su intimno vezane za njihov duh i poruke koje su slali preko zvučnika od koncertnih hala do spavaćih soba. Ovim putem oživljena je njihova estetika i predstavljani su mimo njihovog statusa najuticajnijeg rok benda sa ovih prostora, kao umetnički projekat u kojem su učestvovali fotografi, režiseri, slikari i dizajneri. Prema Vukovom priznanju, Milan Mladenović i Margita Stefanović su jasno bili lideri grupe do kraja i, za njega, su nosili imidž te grupe. „S druge strane, Margita je bila jedina devojka, u krajnjoj liniji i grupa se zvala „Ekatarina velika“ i meni je cela ta ženska strana bila privlačnija nego muška tako da sam više kroz Margitu pričao tu priču.“, kaže Vuk.

Grafike su inspirisane omotima za albume Ljubav, Dum Dum i Samo par godina za nas, mogu se kupiti pojedinačno ili kao komplet od četiri komada. Upakovane su u originalnu ambalažu, izvedene na grafičkom papiru vrhunskog kvaliteta, sadrže svojeručni potpis umetnika olovkom u margini, sa naznakom rednog broja i ukupnog tiraža. Izražajna likovnost i atraktivan format čine ove grafike idealnim za različite prostorne postavke a tokom decembra i januara grafike EKV-a moći će da se kupe po specijalnoj, 40 odsto nižoj ceni, od šest hiljada dinara.

MASCOM PREORDER

Charlie Puth Voicenotes

Kao Džastin Biber samo bolji i talentovaniji i simpatičniji i… tako bi glasio opis trenutno najveće svetske (skoro pa) tinejdž senzacije Čarlija Puta. Prvobitno je na sebe skrenuo pažnju viralnim uspehom muzičkih klipova koje je postavljao ja YouTube a slavu je stekao pesmom See You Again koju je napisao, koproducirao i izveo zajedno sa Viz Kalifom za saundtrek filma Paklene ulice 7. Svetski uspeh je došao prirodno, uključujući i debi singl Marvin Gaye, sa Megan Trejnor. Ove godine ima nekoliko mega hitova poput How Long, Attention, Dangerouslya njegov novi album nestrpljivo očekujemo na proleće 2018.

Fleetwood Mac Expanded

Britansko-američki bluz rok bend osnovan je pre pola veka a sada možete nabaviti dvostruko remastirizovano CD izdanje zajedno sa retkim i neobjavljenim Live i Studio snimcima uključujući alternativnu verziju celog albuma.

Pet Shop Boys Actually

Drugi album engleskog pop dueta objavljen je pre trideset godina i nosi u sebi blagu „antitačersku poruku“, jer je sniman u vreme reizbora Margaret Tačer. Zanimljivo je da se nalazi i u knjizi 1001 album koji morate da čujete pre nego što umrete a visoko je rangiran i među najboljim albumima osamdesetih godina. Melodični dens-pop sasvim sigurno oslikava tu eru a sada ga možete poručiti i u remasterizovanoj verziji.

science-gifts-cover 7 idealnih poklona za ljubitelje nauke LOCS_2017_Christmas_Calendar_02_RGB L’OCCITANE: Skrivena iznenađenja flame furniture 3_cover Zimski darovi iz domaće kuhinje Intersport_Miodrag-mitja-Bogdanovic-6934 Intersport: Moderne i stilizovane u zimskim mesecima · · · · · ·