Mebijusov čudesan svet fantastike
KULTURA · strip

Legendarni francuski autor stripova Žan Žiro, ili Mebijus, kako mu glasi poznatiji pseudonim, može se pohvaliti činjenicom da je njegov rad poslužio kao inspiracija za neke od najpoznatijih filmova naučne fantastike ikada. „Osmi putnik“, „Blade Runner“, „Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac“, „Tron“, „Peti element“ i „Avatar“ su samo neki primeri njegovog uticaja.

Zajedno sa još nekolicinom strip autora iz Francuske, sredinom 70-ih godina je napravio pravu malu revoluciju u ovoj umetnosti sa izdavanjem priča fantastike u magazinu Métal hurlant (u Americi poznatom kao Heavy Metal). Osim reditelja i scenarista gore pomenutih filmova koji su pomno pratili šta se dešava i crpili inspiraciju za svoje buduće projekte, ni pisci naučne fantastike nisu sedeli skrštenih ruku, pa tako jedan od najpoznatijih autora cyberpunk estitke Vilijam Gibson tvrdi da je ovaj magazin ključan za izgled fantastičnih svetova budućnosti u njegovim romanima.

Mebijusov čudesan svet fantastikeOtvori galeriju

Domaćim ljubiteljima stripa svih generacija, Mebijus je poznat pre svega kao crtač Poručnika Bluberija koji je redovno izlazio u Politikinom Zabavniku. Nakon početnih uspeha u vestern žanru, Mebijus se okrenuo fantastici i sa svojim čuvenim stripom bez dijaloga Arzak, zauvek promenio ovaj medijum. Usledili su poznati serijali Inkal, Le Garage HermétiqueLe Monde d’Edena i mnogi drugi.

Nažalost, Mebijus je umro pre nekoliko godina, ali rad koji je ostavio iza sebe će mu zauvek obezbediti reputaciju velikog umetnika. Uživajte u našem izboru njegovih najboljih ilustracija i ako vam se dopadnu, pružite šansu i nekom od njegovih stripova (sada i u domaćem izdanju).

istorija čovečanstva Milo Manara: Ilustrovana istorija čovečanstva Zigfrid - strip sva tri albuma Prikaz stripa: Aleks Alis „Zigfrid III: Sumrak bogova“ Valkira Izložba originalnih strip tabli i ilustracija Dražena Kovačevića I karikaturiste ubijaju zar ne? I karikaturiste ubijaju, zar ne? · ·