Meduza_Foto Zorica Sorgic
U VAZDUHU · trend

U Beogradu možete pronaći sve – mesta na kojima ćete popiti savršen espresso ili odlično pivo, slušati omiljenu muziku, čitati najdraže pisce, bilo sami, u društvu prijatelja ili pak svojih ljubimaca. Takođe, u Beogradu postoje mesta na kojima je sve ovo objedinjeno. Ovog puta izdvojili smo dva lokala u kojima ćete pronaći sve što vam je potrebno za istinsko uživanje.

Meduza 

Patri i Axel poželeli su da duh Madrida i Barselone (odakle su poreklom) u određenoj meri prenesu Beograđanima, pa je tako 2013. Meduza izmišljena kao prostor angažovanja, otvorena svakome i posvećena slobodnoj kulturi i društvenoj transformaciji, a smeštena u srcu Dorćola. Takođe, želja da ovdašnjoj publici (kao profesori španskog jezika) priušte mesto na kojem će pronaći naslove na španskom i katalonskom, odligrala je važnu ulogu. Uzevši elemente prvenstveno iz Barselone, ali i drugih gradova u kojima je ovaj par rado boravio, učinili su da Meduza funkcioniše kao kafić, ali sa određenim programom. Tako, osim usluge i proizvoda kojima se posvećuje posebna pažnja, ovaj lokal je domaćin brojnih izložbi, radionica, književnih večeri, ali i filmskih projekcija, koncerata i gastro skupova.

Kako su vlasnici Meduze zamislili da ovo mesto bude za svakoga, upravo to su i postigli – za stolom pored vas srešćete ljude iz kraja, studente, umetnike, glumce. Beograđani su, kako navode Patri i Axel, rado prihvatili ovakav koncept lokala, ali takođe ističu da postoji veoma velika razlika između „kulturnih“ očekivanja učenika španskog i kulture koja je u toj oblasti programirana.

Kao preporuku naslova i napitka za jedno idealno popodne dobili smo Majakovskog i Hendrick’s sa limunom i đumbirom. Ipak, ovog puta smo odabrali Tolstoja i ristretto.

Čajnik 

Krajem avgusta 2014, sa idejom da pokrenu prijatno, prijateljski nastrojeno mesto, udobno, skoro pa kućnog izgleda, ukusne ponude pića i jednostavnih kolača, nenametljive muzike koja je podloga za sve, mesto koje bi neko rado nazvao svojom drugom kućom, dve dame uspešno su realizovale dugogodišnju želju, i u prostoru knjižare Apropo otvorile Čajnik. Ideja nije bila da se zaustave samo na finom kafiću u centru grada, već da gostima ponude i zanimljiv zadržaj, te je u decembru to bila izložba ilustracija Sanje Pavlović – Sailing Along, ali i promocije knjiga, radionice za decu, koncerti i slično.

U Čajniku možete provesti sate sami, s knjigom u fotelji, isključeni za svet oko vas ili pak da se toliko uključite u svet okolo, da ste već sledećeg trenutka deo ekipe susednog stola. Publika je raznovrsna – tu su roditelji koji dovode decu na radionice i oni kojima je bitno što je u pitanju nepušački prostor, zatim studenti i oni koji svoji radni dan vole da izmeste iz kancelarije, te kupci iz knjižare koji jedva čekaju da počnu da uživaju u novostečenoj knjizi, ali i mladi koji stalno otkrivaju nešto novo slušajući tihu i uvek pažljivo odabranu muziku.

Preporuka za ušuškano sunčano popodne: Chai Latte, čaj od cimeta, đumbira, bibera i drugih začina i knjiga Ako niko ne govori o skrivenim stvarima Džona Mekgregora.

Novi trend zgodni muškarci Instagram trend: Zgodni muškarci koji čitaju hipster Geek, nerd, hipster… fejk? U teksasu od glave do pete U teksasu od glave do pete Čudni ljubimci Pomazi me, ako smeš: Pet nesvakidašnjih ljubimaca