Misterija
U VAZDUHU · pop trash

Dabome, daleko najlakše bi bilo svaku pop-kulturnu enigmu naprosto proglasiti fenomenom kao takvim i tu staviti tačku, ali gde je u tome zabava mozganja, vaganja, iznalaženja lako kvarljivih, krajnje diskutabilnih, ali uprkos tome ništa manje zabavnih nazovi mudrih zaključaka?

Na pet pokaznih primera koji slede pokušaćemo da odgonetnemo misteriju hitova na poček, pesama koje su tek znatno docnije u odnosu na premijerna pojavljivanja postale goooooooooooooooooolemi hitovi, pa samim tim i vredne mesta u ovom pop trash kutku.

Bela ciganka – Stoja

Definitivno najveći među najvećim turbo hitovima u Srbiji i regionu u poslednje vreme, hit koji je tek pre nekoliko meseci zasijao punim sjajem, a sve to par godina nakon prvih emitovanja. Što bi rekli u Mačvi, what’s the catch? Naravno, ima nešto suštinski neodoljivo u svakom novom (i starom) izdanju Stojine rike, ali može se izneti i pretpostavka da je Bela ciganka osim nepatvorene raspojasanosti i istinske beslovesnosti mnoge privukla upravo i tom nimalo suptilno postavljenom političkom nekorektnošću. Podvedimo to pod čudan odraz poterebe za buntovništvom i na izneđajućim mestima. Građanska neposlušnost kao ona tiha voda što i poneki breg izroni?

Sedmi sprat – Slađa Delibašić

Još je stariji sada već klasični Sedmi sprat Slađe Delibašić, u kome ona dosta poletno i samouvereno povezuje orijentalne sinkope i ornamente, srpski dens devedestih u tragovima i svašta još nešto. Ipak, čini se da je suštinski mamac u ovom konkretnom slučaju taj nenadani pank ukras, ti srditi  devojački gotovo pa navijački povici poput sad već ikoničnog  „Ništa lično!!!“, koji se svako malo čuje u ovom zbilja zaraznom hitu na poček.

Luče – Milena Vučić

Potpuno neočekivano tokom ovih beskrajnih grandovsko-pinkovskih potraga za pevačkim talentima koji će, da se ne lažemo, ionako završitzi karijeru pre no što su je zbilja i započeli, ostavši na par hiljada milja daleko  od prave slave, u prvi plan je isplivala starija pesma neznatne crnogorske pevačice, Milene Vučić. Objašnjenje u slučaju njene pesme (oratorijumski i sasvim nerezonski razglobljene, kako to često biva sa pesmama koje je sročio Željko Joksimović) Luče je posve jednostavno – ova pesma daje priliku za strasno-gorljivo urlanje, a što je već podugo konvencija kada su u pitanju ovdašnja TV muzička takmičenja (da ponovimo, bez stvarne svrhe i cilja).

Koketa – Srđan Jul

Svakako najdrastičniji primer je Koketa (nažalost) dobrano zaboravljenog Srđana Jula. Srđan Jul se negde početkom druge polovine osamdesetih upravo sa ovom Koketom izvesno kratko vreme povlačio po donjim domovima liste Hita meseca, da bi ova pesma zasijala u svom punom hitičnom potencijalu više od dve decenije docnije. Zašto? Izgleda de, osim o igri sudbine, ovde reč o zavodljivoj sinkopi, tom štucavom fankoidnom ritmu u sadejstvu sa promišljeno širokim referenom, a što je odlično zametio Sevdah Baby obrađujući i prevodeći u dvadeset i prvi vek ovaj hit na odloženo. Šteta što se niko nije prihvatio rehabilitacije zaista fantastičnog Fantastičnog putovanja, koje je isti taj Srđan Jul skockao za Slađanu Milošević istih tih dana.

Ljubav preko žice – Aleksandar Mežek

E, evo ovde  naprosto mora da zamine sva kanonada jezičkih domišljatosti i brzoopoteznih argumenata. U slučaju ovog rubno rubnog onovekovnog hita (i ljudski dobre pop-pesme, koju je autor sa izvesnim uspehom u istoj eri plasirao i u belom svetu!) mora se u trenu položiti oružje i priznati očigledno – ovo je misterija kao misterija, fenomen kao takav. I tačka. Zapravo – i uzvičnik!!!

Nomen Est Omen Da li je Emili bila studentkinja šumarstva?: Egzotična imena u folku, popu i roku Đavo Crnooki đavole, ti mi dušu razbole: Đavo u folk, pop i rok rimama Emodži Šta će biti s jezikom? Obesmislićemo ga!!! Vozovi Kasnio je vlak… u noći juri voz: Vozovi, vlakovi u rok, pop i folk rimama