4b53b0f171e81f9f133abbbc63fa49b3
PULS GRADA · zdravlje

Puno toga nije fer kada su žene u pitanju. Žene su manje plaćene, njihove roditeljske odluke mnogo se oštrije osuđuju i češće dovode u pitanje, a povrh svega, tu je biološki sat koji otkucava, te trudnoća i porođaj. Ipak, mnogi previđaju fizički bol sa kojim se pripadnice nežnijeg pola suočavaju svakog meseca usled menstruacije.

Žene se uglavnom osuđuju zbog toga što previše drame oko menstrualnih bolova i svih neugodnosti kroz koje tih dana prolaze. Međutim, nedavno istraživanje potvrđuje da je jačina bola sa kojim se većina žena suočava tokom menstruacije jednaka bolu koji muškarci osećaju prilikom srčanog udara. Da, da pravog srčanog udara. Zbog toga mnoge žene ne primete simptome srčanog udara na vreme, što kao posledicu ima veću smrtnost nego kod muškaraca.

Ipak, čini se da to nije toliko važno, jer doktori svejedno ne obraćaju puno pažnje na menstrualne neugodnosti na koje se žalimo. Stoga je ovo istraživanje vrlo važno, jer ukazuje na podmukle simptome i potencijalno veliki problem po žensko zdravlje. Fizički bol koji osećaju žene uglavnom se negira ili ignoriše od strane stručnih lica, do te mere da je postao jedan od vodećih faktora rizika, kada je zdravlje žena u pitanju.

Iako se, zahvaljujući mizoginijskim stereotipima, smatra da su žene osetljivije na bol, kada bismo uporedili koliko često one odlaze kod lekara nasuprot muškarcima, shvatili bismo da je viteško ponašanje davna prošlost. Dok muškarci u proseku čekaju 49 minuta pre nego što se obrate lekaru za pomoć u slučaju akutnog bola u stomaku, žene čekaju 65 minuta, iako su u pitanju isti simptomi.

Stoga, sledeći put kada vam žena kaže da požurite kući sa kutijom tampona ili tabletama protiv bolova, nemojte da kolutate očima. Poklonite se svojoj hrabroj i jakoj ratnici koju ste oženili, te joj donesite omiljeni sladoled, priredite romantični filmski maratom i pripazite na decu dok ona toplom kupkom pokušava da umanji menstrualne tegobe. Ona bi isto učinila za vas u slučaju srčanog udara, zar ne?

IMG_5198 Registrovani lekovi vs dijetetski suplementi waking-up-at-night-1 Vreme buđenja iz sna pokazuje kakve probleme imate Alpecin C1 kofeinski šampon Za zdravu kosu: Alpecin C1 kofeinski šampon Sadnja drveca u Sapcu Hemofarm fondacija obeležava 25 godina postojanja · · ·